Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
 
miercuri, 17 oct 2007 - Anul XII, nr. 244 (3619)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8284 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Sfatul Medicului

Scăderea dorinţei sexuale la bărbaţi

Deşi vi se pare că aş putea fi părtinitoare căutând scuze pentru un soţ căruia partenera nu-i mai trezeşte aceleaşi reacţii ca la început, vă propun doamnelor un scenariu simplu. Porniţi de la premiza de nevinovăţie şi înainte de a căuta amante ascunse, căutaţi indicii ale unei afecţiuni medicale. În acest mod scăpaţi de tensiunile suplimentare din cuplu, vă ajutaţi partenerul să–şi identifice o cauză reală şi tratabilă. Întrebarea firească este de ce să o facem noi, femeile şi nu ei inşişi? Pentru că suntem abile şi ştim cât de orgolioşi sunt bărbaţii care nu ar recunoaşte pentru nimic în lume o problemă de dinamică sexuală.

Pentru a putea realiza acest lucru, trebuie mai întâi să cunoaştem câteva date de ordin teoretic.

Implicaţia testosteronului în dezvoltarea masculină este crucială. Astfel, nivele crescute de testosteron sunt identificate încă din timpul vieţii intrauterine la fătul de sex masculin. În această etapă, testosteronul dictează formarea şi dezvoltarea organelor genitale masculine (penis, scrot, ducte). Din acest motiv identificarea unor anomalii genitale la naştere, inclusiv micropenisul (penis mai mic de 3 cm) impune explorarea cauzei care a determinat aceste fenomene şi nu doar corectarea lor. Testosteronul se va menţine ridicat până spre sfârşitul primului an de viaţă, după care apare un fenomen de linişte

Următorul moment de intervenţie al testosteronului este pubertatea când nivelele încep din nou să crească, realizând apariţia caracterelor sexuale secundare. Acestea  pot fi permanente (nu regresează la o scădere a nivelului ulterior de testosteron), concurente (sunt dependente de nivele normale de androgeni pentru menţinere) şi mixte.

Caractere permanente:

Dezvoltarea anatomică (dimensiunile penisului, scrotului, etc.)

Vocea (efectele androgenilor pe laringe)

Caractere concurente:

Nivelul de eritropoietină

Masa musculară

Densitatea minerală osoasă

Caractere mixte

Creşterea bărbii şi pilozitatea tronculară

Odată cu înaintarea în vârstă  apare un declin fiziologic (normal) al nivelului de testosteron, similar cu menopauza femeilor.  Ceea ce diferă este ritmul mult mai lent de instalare care nu va determina şi apariţia fenomenelor neurovegetative (valuri de căldură, roşeaţa feţii, transpiraţii). Astfel de simptome pot resimţi pacienţii la care se practică orhidectomie (pentru cancer de prostată, etc).

Declinul androgenic poate decurge fără semne şi simptome sau se poate însoţi de modificări ale dorinţei sexuale (libidou), de tulburări de dinamică sexuală (erecţii incomplete, ejaculare precoce), de apariţia ginecomastiei (dezvoltarea glandei mamare). Indicaţia tratamentului va ţine cont de percepţia acestor fenomene de către pacient, acolo unde răsunetul pe calitatea vieţii este zgomotos se pot recomanda doze mici de testosteron. Supravegherea se va realiza în colaborare cu urologul,  prin evaluări periodice ale prostatei.

Când declinul nivelului de testosteron apare însă la vârste tinere, impactul pe calitatea vieţii este mult mai sever. Tulburarea de dinamică sexuală însoţită de o stare de oboseală marcată, scăderea masei musculare, tendinţa la depresie sunt factori serioşi care pot sugera un deficit de testosteron. Pacientul devine iritat, nervos, în general nu identifică aceste fenomene cu precizie sau nu le consideră oglinda unei afecţiuni; apar sentimente de frustrare, de izolare, şi mai grav apare aşa numita anxietate de performanţă (individul va evolua din punct de vedere sexual din rău în mai rău din cauza temerii accentuate de un nou eşec). Atenţie la osteoporoza bărbatului! Poate indica fără să asocieze nici un alt semn un deficit androgenic. Pentru că deseori individul nu poate defini aceste stări, familia şi în speţă partenera va fi cea care, păstrându-şi obiectivitatea îl va îndruma către un specialist endocrinolog sau urolog. Ca în majoritatea afecţiunilor va fi necesară obiectivarea prin dozări hormonale a deficitului, după care va fi crucială determinarea cauzei. Aceasta poate fi exprimată la nivel testicular (expunerea la diverşi factori de mediu în funcţie de meserie, traumatisme, medicamente, diverse afecţiuni sistemice ex. hemocromatoza, etc) sau la nivel hipofizar (tumoră, iradiere, traumatism, etc).

Odată identificată etiologia, tratamentul va fi recomandat în funcţie de gradul deficitului şi constă în diferite forme de testosteron (comprimate sau gel; salutăm intrarea pe piaţa farmaceutică românească a Androgelului, produs cu administrare simplă şi cu efecte adverse minime). Beneficiile pe starea de bine apar în câteva zile. Urmărirea pe termen lung se va efectua prin determinări serice hormonale şi prin evaluarea periodică a prostatei (prin măsurarea PSA şi examinare clinică)

Deoarece frecvent scăderea producţiei de testosteron se însoţeşte şi de o scădere a fertilităţii (procesul de sinteză a spermatozoizilor este mult mai sensibil la factori minori şi în general în cazul unei agresiuni acesta este afectat primul), trebuie menţionat că, în funcţie de situaţie, atunci când se doreşte restabilirea fertilităţii abordarea terapeutică va fi diferită

PREZENTARE MEDIC
Claudia MIRON
Medic specialist endocrinolog
Policlinica BETHESDA, SUCEAVA
Str. Calea Unirii 25, SUCEAVA
E-mail: miron.claudia@yahoo.com
Telefon : 0230.551.566, Fax : 0230.551.567, Mobil : 0729.290.930

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Scăderea dorinţei sexuale la bărbaţi.
 Vizualizări articol: 2485 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Scăderea dorinţei sexuale la bărbaţi0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Sanatate

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează