Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
 
joi, 4 oct 2007 - Anul XII, nr. 233 (3608)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8284 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Sănătate

Hipocalcemia (deficitul de calciu), o afecţiune serioasă (I)

Deşi pare banal şi cel mai adesea pacienţii pleacă dezamăgiţi din cabinetul specialistului la comunicarea diagnosticului de tetanie sau în termeni populari, “cădere de calciu”,  după cum veţi constata în cele ce urmează, această afecţiune necesită o abordare serioasă atât din punctul de vedere al pacientului cât şi al medicului. Netratată, prezintă complicaţii importante la multiple nivele, pornind de la aparatele cardiovasculare, digestive, respiratorii şi terminând cu piele, unghii, păr.

Prezenţi în cabinetele de endocrinologie cel mai frecvent datorită unei coincidenţe legate de localizarea principalelor simptome, senzaţia de nod în gât şi lipsa de aer, care în viziunea pacienţilor par a fi probleme ale principalei glandei endocrine şi anume tiroida, situată la baza gâtului, bolnavii nimeresc de fapt specialitatea ţintă. Cu implicaţii esenţiale în reglarea funcţiei celulare, transmiterii nervoase, stabilităţii membranei, structurii osoase, proceselor de coagulare a sângelui, nivelul calcemiei este rezultatul acţiunii concertate a numeroşi hormoni (vitamina D, parathormonul, calcitonina ),  a magneziului şi fosforului, a capacităţii de economisire a sa de către rinichi.

De aceea, în faţa unui pacient cu simptome relevante care ridică suspiciunea unei hipocalcemii, evaluarea trebuie să fie complexă. Deoarece această acţiune necesită orientarea  către un laborator, unde analizele să fie recoltate dimineaţa, pe nemâncate, cel mai adesea pe cheltuiala şi timpul pacientului, acesta solicită frecvent un tratament direct, fără explorare anterioară. Sigur că decât să lase un bolnav netratat, cu aceleaşi simptome serioase, medicul preferă să iniţieze un tratament, chiar dacă acest fapt va însemna că nu are valori iniţiale pe care să le urmărească sub tratament, singurul mijloc de evaluare a eficienţei rămânând starea pacientului. Ca să nu mai vorbim despre faptul că nu are şansa unui diagnostic etiologic al afecţiunii,  mergând pe principiul cauzei celei mai probabile (care are incidenţa cea mai crescută, în cazul nostru deficitul de vitamină D).

Suspiciunea hipocalcemiei este ridicată în faţa următoarelor semne şi simptome, care în ultimul timp şi-au pierdut caracterul sezonier (primăvara şi toamna) având o incidenţă aproape constantă pe tot parcursul anului:

HIPEREXCITABILITATEA NEUROMUSCULARĂ, care cuprinde:

Amorţeli sau furnicături ale mâinilor şi picioarelor

Spasme musculare intermitente

Oboseală

Anxietate

Spasm laringian şi bronşic exprimate prin lipsa de aer

 

SEMNE ŞI SIMPTOME NEUROLOGICE

Tulburări de personalitate

Calcificări ale cortexului cerebral şi ale cerebelului

Iritabilitate

Diminuarea capacităţii intelectuale

Creşterea presiunii intracraniene

 

AFECTAREA STATUSULUI MENTAL

Confuzie

Dezorientare

Psihoze

 

MODIFICĂRI ALE TROFICITĂŢII

Tegumente uscate

Păr sârmos

Unghii casante

Căderea părului

Slaba dezvoltare a smalţului dentar

Scurtarea rădăcinilor premolarilor

Creşterea incidenţei cariilor dentare

Exfolierea tegumentelor

Eczeme

 

AFECTAREA MUSCULATURII NETEDE

Tulburări la înghiţit

Dureri abdominale

Colici biliare

Oboseală

Senzaţie de lipsă de aer

 

MANIFESTĂRI OFTALMOLOGICE

Cataractă

Edem papilar

 

MANIFESTĂRI CARDIACE

Creşterea frecvenţei cardiace, cu evoluţie chiar către insuficienţă cardiacă atunci când hipocalcemia este severă şi de lungă durată

 

După cum vedeţi, simptomele pot fi ale unui pacient cu o stare generală foarte proastă şi acest fapt să se datoreze unei “ banale” lipse de calciu (hipocalcemie). Nu trebuie să prezentaţi întreg arsenalul menţionat anterior ca să ne gândim la acest diagnostic. Oamenii sunt diferiţi, cu sensibilităţi diferite , particulare. La unii predomină semnele cardiace, la alţii cele respiratorii sau neuropsihice. Dacă sunteţi în situaţia în care “nu vă simţiţi bine” şi vreţi să efectuaţi o serie de analize generale pentru a determina cauza, includeţi în această baterie şi parametrii referitori la aşa numitul bilanţ fosfocalcic care să includă :

-calcemia, mageniemia, fosforemia, proteinele totale (analize din sânge)

-calciuria, fosforemia (analize din urina colectată pe 24 ore)

Puse faţa în faţă, aceste rezultate furnizează informaţii preţioase referitoare la deficitele hormonale implicate, la integritatea funcţiei renale de conservare a calciului, la posibile defecte genetice care afectează  receptorii de calciu (organismul este foarte inteligent, işi modelează singur nivelul de absorbţie şi eliminare în funcţie de nevoi prin intermediul acestor receptori) si nu în ultimul rând ajută la alegerea terapiei optime.

Până la ediţia de miercuri, 10 octombrie, când voi detalia informaţii referitoare la tratament, aveţi timp suficient să vă stabiliţi singuri diagnosticul de hipocalcemie. Succes!

 

Claudia MIRON
Medic specialist endocrinolog
Policlinica BETHESDA, SUCEAVA
Str. Calea Unirii 25, SUCEAVA
E-mail: miron.claudia@yahoo.com
Telefon : 0230.551.566, Fax : 0230.551.567, Mobil : 0729.290.930

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Hipocalcemia (deficitul de calciu), o afecţiune serioasă (I).
 Vizualizări articol: 2080 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Hipocalcemia (deficitul de calciu), o afecţiune serioasă (I)0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează