Această rețetă adusă de pe meleagurile dobrogene și îmbunătățită, conține o gamă variată de pește proaspăt, cel puțin ce găsim la îndemână (Somn, Crap, Știucă, Caras, Biban).
Peștele în prealabil se curăță de solzi și intestine (eviscerează), se spală în bazin cu apă rece, se pune la zvântat circa 30 de minute.
Se porționează peștele fileuri sau potcoave (în funcție de îndemânare), cam 300g-400g pentru o porție (asta însemnând 3 feluri de pește). Dacă avem doar două feluri se respectă gramajul.
Ingrediente
-pește file sau porționat 400g
-ardei gras roșu 100g
-ardei gras alb 100g
-roșii 150g
-ardei iuți (roșii, verzi) după gust
-usturoi 20g
-foi de dafin 2 buc
-piper boabe 10 boabe
-leuștean după gust
-oțet cu tarhon după gust
Mod de preparare
Se încinge un grătar, de preferință pe cărbune, dacă nu se poate, e bun și un grătar de fontă așezat pe aragaz.
Se sărează peștele, se unge cu ulei și se coace pe ambele părți în funcţie de grosime circa 20-25 de minute, având în vedere că se pune pe grătar prima dată cu pielița în jos. După care se întoarce, se lasă la copt, la foc mic, până nu mai iese apă din el.
După ce s-a copt peștele îl scoate-ți pe o tavă, fără a fi acoperit. Pe același grătar puneți la copt legumele, tăiate în bucăți cât mai mari condimentate, cu sare și piper. După ce s-au copt legumele se pun într-o cratiță mai mare cu o cantitate dublă de apă. Se dă un clocot circa 10 minute, se adaugă usturoiul, bucățile de pește și se lasă încă 20 de minute pentru combinarea gusturilor.
Se servește cu mămăliguță coaptă, cu mujdei și ardei iute.
Vă aşteptăm la Restaurant Metropolitan la Băeșu să comparați gusturile.