Această rețetă este una veche, italiană tradițională, din regiunea Puglia. Există și alte versiuni din alte părți ale Italiei, care au ajuns de câțiva ani și în cămările românilor, grație doamnelor de pe la noi care au plecat să muncească în Italia și s-au întors și cu rețete de bunătăți de pe acolo. Se face foarte ușor, și, chiar dacă nu e prea spornică și nici chiar ieftină, această conservă este un deliciu demn de mesele de sărbători. Din cantitățile de mai jos obținem 3 borcănele de 400g.
Avem nevoie de:
3 kg vinete crude, 1 litru oțet, 4 linguri sare pentru murături, 1 căpățână usturoi, 1 ardei iute, condimente la alegere ( foi de dafin, cimbru, boabe de piper, etc), 500 ml ulei de măsline
Preparare:
Curățăm vinetele de coajă și codițe și le tăiem fâșii de un deget groase. Le presărăm cu sarea și le tot presăm cu palmele până lasă multă zeamă și devin elastice. Adăugăm oțetul și condimentele, amestecăm bine, presăm din nou și punem un capac întors sau un platou peste ele, cu o greutate deasupra, ca să stea scufundate în zeama lor. Astfel le lăsăm 24 de ore. Apoi le stoarcem bine într-o pânză sau tifon curat, prin răsucire. Vom fi uluiți câtă zeamă iese din ele și cât de puține vinete rămân... După stoarcere le punem într-un castron, adăugăm usturoi pisat, ardei iute tocat, eventual condimente pudră și cam o treime din ulei. Amestecăm bine și le punem bine îndesate în borcane. Deasupra turnăm din restul de ulei și cu o coadă de lingură facem loc uleiului ușor, până la fundul borcanului. Lăsăm jumătate de oră, apoi completăm cu ulei dacă a fost absorbit. Acoperim borcanele cu capacul și le sterilizăm în baie de apă 15 minute din momentul fierberii. Dacă nu dorim să le sterilizăm putem adăuga înainte de a le pune în borcane 6 aspirine sfărâmate bine, înainte de a pune ulei și usturoi, amestecăm bine și continuăm ca mai sus. Vinetele sunt bune de consum după o lună. Se poate adăuga pătrunjel verde tocat și încă puțin usturoi proaspăt sau chiar se pot servi cu maioneză acrișoară și măsline. Sunt un minunat aperitiv și un însoțitor excelent pentru băuturile spirtuoase albe și tari precum palinca sau vodca. Se asortează cu jambonul afumat, măslinele, gogoșarii în oțet, ouăle fierte tari. Se poate pregăti rețeta și cu ulei de floarea soarelui, dar gustul nu va fi la fel de bogat și rafinat.