Cei ce preferă fasolea bătută sigur vor găsi multe asemănări ale acestui preparat cu preferatul lor. Deosebirea este că lintea fierbe mai ușor, este mai digestă și mai bogată în nutrienți decât fasolea. Și un mic secret – lintea este un excelent calmant pentru persoanele deprimate și nervoase și o mâncare care ne face să resimțim mai puțin frigul, iarna!
Avem nevoie de:
2 căni de linte uscată, ulei de măsline, un vârf de cuțit de bicarbonat de sodiu, 4 căței mari de usturoi, o foaie de dafin, oțet, sare, piper, boia dulce după preferințe. Opțional – 2 cepe tocate fin și rumenite în ulei pentru garnisit preparatul
Preparare:
Putem alege linte verde, roșie sau neagră. Lintea roșie nu necesită înmuiere prealabilă, cea verde și cea neagră trebuie înmuiate măcar o oră. Lintea roșie fierbe în cca 20 minute, cea verde cam în 30 de minute iar cea neagră, asemeni fasolelor, în 40-60 minute. Prima operațiune este să alegem cu grijă lintea, ca să nu fie pietricele printre boabe. Apoi spălăm lintea uscată bine în 2-3 ape reci, până ce apa nu mai are acel aspect lăptos și o punem la înmuiat. După înmuiere punem lintea la fiert în apă rece fără sare, acoperită de apă cam cu 2 degete, iar alături punem un vas cu apă la încălzit, ca să completăm pe parcurs câte puțină apă fierbinte dacă scade prea tare în vasul cu linte. Fierberea o facem la foc iute până dă în clocot, adunăm spuma, punem foaia de dafin, acoperim parțial vasul și reducem focul la minim. Fieberea continuă la foc mic până ce bobul de linte este ușor de strivit, dar nu mărim flacăra, ca să nu se transforme totul în terci. Când e fiartă, adăugăm bicarbonatul, dăm vasul de pe foc, acoperim și lăsăm 5 minute. Bicarbonatul va reduce posibilitatea ca după consum să avem gaze intestinale. Scurgem lintea de apă cât e încă fierbinte și o zdrobim cu un mixer vertical. Tot cât e caldă adăugăm în pastă, după gust, ulei, oțet, sare, piper, puțină boia dulce și usturoiul făcut pastă. Dăm vasul la rece, unde se va închega foarte bine. După ce s-a întărit pasta, o putem decora ca pe fasolea bătută, cu ceapă prăjită, sau o putem servi așa cum este, cu pâine neagră și murături. Chiar dacă nu este alb-roz și aspectuoasă ca fasolea, lintea bătută este gustoasă și sănătoasă și merită inclusă în orice meniu de post.