Oricine a încercat o rețetă de ciocolată de casă știe că rezultatul nu e mereu cel așteptat. Chiar dacă oricum iese gustoasă, ciocolata se întâmplă să fie prea tare și e greu de tăiat. Această versiune este fină și ușor cremoasă, se taie frumos și se topește în gură delicat.
Avem nevoie de:
500 g lapte praf integral, 500 g zahăr obișnuit, 100 g cacao, 300 g unt cu 80 la sută grăsime, o lingură esență de rom, o lingură băutură alcoolică aromată ( vișinată, etc), 200 ml apă, opțional 150 g alune sau nuci sau fructe confiate
Preparare:
Pregătim o tavă tapetată cu hârtie de copt unsă ușor cu unt lichid sau tapetată cu folie de prospețime bine întinsă. Se poate pune și în tavă unsă simplu cu unt din belșug. Untul pentru ciocolată trebuie să fie la temperatura camerei. Cernem împreună laptele praf cu pudra de cacao. Separat punem la fiert apa cu zahărul. După 5 minute de fierbere la foc mediu facem proba siropului: punem un strop între degetul mare și arătător, presăm și îndepărtăm degetele unul de altul, ca să vedem cât de lipicios este siropul. Ar trebui ca între degete să se formeze în momentul îndepărtării un firicel lung de 1 cm. Dacă nu se formează mai fierbem un minut și repetăm testul. Nu fierbem în exces siropul, pentru că iese ciocolata prea tare! Luăm vasul de pe foc și lăsăm siropul să se răcorească până la temperatura pe care o suportă mâna drept ”căldicel”. Putem accelera răcirea dacă punem vasul cu sirop pe apă rece sau gheață și amestecăm. Atunci când e răcorit adăugăm esența, alcoolul și untul și amestecăm. Dacă siropul e prea fierbinte, untul se topește prea tare. Amestecul trebuie să fie cremos, nu subțire. Dacă pare că se taie sau zaharisește încălzim un pic amestecul amestecând mereu. Doar puțin, cât să se lege, nu să se topească! Apoi turnăm siropul cremos peste amestecul de cacao și zahăr și amestecăm repede. Ca să nu apară boțuri este mai simplu de amestecat cu un mixer vertical. La final amestecăm și nucile sau fructele, dacă folosim, și punem compoziția nivelată cât mai uniform în tavă. Deasupra putem presăra nuci sau fructe tocate și presăm ușor. Lăsăm să se răcească complet la temperatura camerei, cam o oră, apoi dăm la rece la frigider încă o oră. În final ar trebui să obținem o ciocolată închegată, dar care se taie frumos și este extrem de gustoasă.