Este o prajitura de post din zona Timișoarei, simplă, economică și care rezistă mult la temperatura camerei. Se frăgezește abia după 2-3 zile și devine mai gustoasă.
Avem nevoie de:
800 g făină albă, 1 cană ulei de floarea soarelui, 1 cană zahăr, 1 lămâie, 1 praf de copt, 1 cană de gem acrisor ( de prune sau vișine), 100 g nucă măcinată, puțină sare, 2-3 pliculețe zahăr vanilat, o lingură esență de rom, opțional un vârf de linguriță curcuma praf pentru culoare galbenă
Preparare:
Punem într-un vas mai larg 700 g făină, curcuma dacă folosim, sarea și praful de copt, coaja rasă de la lămâie și amestecăm bine. Turnăm zahărul, uleiul și o jumătate de cană pentru ceai cu apă în care am stors jumătate de lămâie. Amestecăm și frământăm bine. Lăsăm aluatul să stea 15 minute. Între timp amestecăm gemul cu nuca măcinată și esența de rom. Trebuie să rezulte o cremă deasă, dar care încă este ”tartinabilă”. Oprim din aluat cam un sfert deoparte. Restul îl întindem foaie și îl punem în tavă de 30x40 cm ( pentru tavă mai mică folosim rețeta pe jumătate). Nu e nevoie să ungem tava, aluatul este unul fraged și nu ar trebui să se lipească. Apăsăm aluatul bine și înțepăm des cu o furculiță. Ungem toată suprafața cu gemul cu nucă. Luăm restul de aluat și restul de făină și le frământăm până făina este integrată complet și aluatul e tare, ferm, uniform. Cu o răzătoare cu ochiuri mari radem cât mai uniform distribuit peste gem aluatul rămas. Coacem în cuptor mediu încălzit 40 de minute, până începe a se rumeni doar ușor pe margine. Scoatem prăjitura și presărăm zahărul vanilat sau zahăr pudră. Lăsăm la răcit în tavă și abia apoi tăiem prăjitura și putem scoate bucățile din tavă. Păstrăm platourile cu prăjitură la temperatura camerei, acoperite cu folie alimentară. Este foarte crocantă inițial și se frăgezește după câteva zile, dar este gustoasă oricum.