O surpriză plăcută la orice ieșire la grătar o putem face dacă aducem un preparat rustic pe care îl putem pregăti rapid. Pentru asta putem avea un semipreparat pe care îl putem face și cu o lună înainte, îl putem păstra congelat și îl coacem direct pe grătarul încins.
Avem nevoie de:
500g mălai grișat, 3 linguri griș sau făină albă, 1,2 litri apă sau lapte, o linguriță sare, 200g brânză de burduf, 300g caș sau cașcaval, 100g unt sau untură
Preparare:
Punem la fiert în ceaun sau o oală antiaderentă apa cu sarea. Amestecăm mălaiul cu grișul sau făina. Dacă avem un mălai măcinat mai fin nu e necesară folosirea grișului. Acesta sau făina se adaugă numai pentru că mămăliga din mălai măcinat mare iese sfărâmicioasă. Când apa clăcotește adăugăm în ploaie, amestecând mereu, tot mălaiul. Acoperim vasul cu capac și lăsăm să fiarbă 5 minute, amestecăm bine din nou, nivelăm, acoperim vasul din nou și repetăm de încă 2-3 ori. Mămăliga trebuie să fie încă moale, dar să nu curgă. Dacă mălaiul e foarte uscat și mămăliga devine foarte densă o putem subția adăugând o ceșcuță de apă clocotită, după care amestecăm bine până se absoarbe toată apa. Când mămăliga tinde să se desprindă de pe marginea oalei în timpul amestecării înseamnă că e gata. O răsturnăm cu o mișcare bruscă pe un fund de lemn și o acoperim cu o folie, ca să nu prindă crustă groasă. O lăsăm să se răcească complet, apoi îndepărtăm coaja, rupem mămăliga în 6-8 bucăți, împărțim brânza de burduf în tot atâtea părți egale. Luăm câte o bucată de mămăligă și una de brânză și le frământăm cu răbdare împreună, până sunt complet omogenizate. Facem o bilă, introducem în ea o bucată mărișoară de caș și un bob de unt și sigilăm bine locul prin care am pus cașul. Repetăm cu fiecare porție. Punem fiecare bilă în folie sau hârtie de copt și le congelăm. Când vrem să le coacem la grătar le scoatem cu o oră sau două înainte și îndepărtăm folia sau hârtia. Chiar înainte de coacere ungem fiecare bulz cu puțin unt topit sau cu untură și îl punem pe grătarul foarte încins sau chiar pe cărbuni, dacă ne place să iasă puțin ars. Trebuie să se rumenească pe toate părțile și să se usuce la exterior, dar interiorul să se topească rămânând moale. Bulzul se servește imediat, fierbinte, cu ceapă crudă zdrobită cu pumnul și sărată, alături de smântână sau lapte acru de oaie. Poate fi un fel în sine sau poate constitui o garnitură neașteptată la carnea friptă. Este un preparat gustos și foarte consistent, așa că este recomandat ca fiecare bulz să nu fie mai mare decât un pumn. Bulzul nu poate fi reîncălzit, pentru că gustul se va schimba radical.