Se fac ușor, chiar dacă așteptarea între etape durează mai mult, și este aproape ca o joacă de copii ornarea lor. Sunt absolut delicioase și impresionează categoric prezența lor delicată la orice candy bar sau ca simplă tratație dulce oferită la o cafea. Aceste bomboane, a căror rețetă a ajuns de doar câțiva ani la gospodinele din România prin doamnele care au lucrat prin străinătate, sunt de fapt de origine braziliană, se numesc acolo ”camafeu”, adică medalion, iar în acea țară sunt un adevărat simbol pentru mesele festive și ceremonii de familie.
Avem nevoie de:
O conservă de lapte condensat dulce de 400g, 150 g miez de nucă, 2 gălbenușuri crude, o lingură cu vârf de făină albă, 50g unt gras sau margarină, zahăr vanilat, 300g zahăr pudră, o lingură lapte sau lămâie, 200g zahăr tos
Preparare:
Rumenim foarte puțin nucile în tigaie fără ulei. Trebuie doar să le uscăm. Jumătate dintre ele le păstrăm cât mai întregi pentru decor, iar restul le măcinăm. Amestecăm laptele condensat, nuca măcinată, untul, făina, gălbenușurile, zahărul vanilat și le fierbem la foc mic, amestecând mereu, până ce compoziția se desprinde de pe vas la manevrare. Trebuie să rezulte o pastă destul de groasă. Dăm vasul deoparte, punem pasta într-o pungă și lăsăm totul la temperatura camerei o oră sau până ce totul este la temperatura mâinii. Cu mâna unsă cu puțin unt topit modelăm bile sau mici forme alungite, pe care le tăvălim bine prin zahăr tos și le punem pe un platou fără să se atingă unele de altele. Dăm totul la frigider pentru 12 ore, timp în care bomboanele se întăresc bine. Într-un vas foarte curat punem zahărul pudră, amestecăm zeama de lămâie sau laptele şi nu turnăm mai mult, chiar dacă pare că pasta este extrem de densă și nu se poate amesteca. Punem vasul să se încălzească pe baie de apă clocotită. Când glazura are consistență de smântână groasă, cu o furculiță scufundăm pe rând fiecare bomboană în glazură, o scuturăm ușor ca să se scurgă excesul, punem bomboana glazurată pe hârtie de copt și presăm ușor deasupra o bucată de miez de nucă. După ce am glazurat toate bomboanele, le lăsăm la loc răcoros, dar nu în frigider, până se usucă glazura, adică 6-12 ore. Se pot consuma imediat sau păstra până la o săptămână în borcane bine închise, la rece. Sunt cremoase, fine și gustoase, foarte dulci și aromate. (Iuliana Tiță)