Sunt pufoase, ușoare și au gust de carne de pui. Ideal este să fie prăjite chiar înainte de consum, ca să fie crocante la exterior. Calde sunt cele mai gustoase.
Avem nevoie de:
200 g fulgi de ovăz, 250g apă caldă, 2 cartofi, 4 cepe medii, o căpățână de usturoi, o linguriță de cimbru uscat, sare și piper după gust, 3-4 linguri pesmet, un vârf de cuțit de bicarbonat, puțin mălai pentru format chiftele, ulei pentru prăjit, opțional mărar verde și jumătate de morcov
Preparare:
Opărim fulgii de ovăz cu apa fierbinte și amestecăm. Trebuie să obținem o pastă cleioasă și destul de densă, ca un aluat lipicios. Curățăm ceapa. Trei cepe le tocăm fin și le călim bine în ulei, cu cimbrul, morcovul ras dacă folosim și mărarul tocat, sare și piper. A patra ceapă o dăm prin răzătoare mică sau blender, cu usturoiul curățat, ca să obținem o pastă crudă. Cartofii curățați, cruzi îi radem prin răzătoarea cea mai mică și îi presăm ușor ca să mai eliminăm din zeamă. Amestecăm pasta de ovăz cu cartofii, ceapa crudă și cea prăjită cu tot cu uleiul în care s-a prajit, bicarbonatul stins. Dacă pasta e prea moale punem și puțin pesmet. Trebuie să obținem o compoziție destul de densă ca să poată fi modelată în bile. Punem pe o farfurie puțin mălai, rostogolim fiecare bilă prin el, o turtim puțin și dăm forma de chiftea. Rumenim bine în ulei încins chiftelele, pe ambele părți. Le servim cu orice garnitură potrivită la chiftele de pui sau le putem face micuțe și pregătim cu ele chifteluțe cu sos. Sunt gustoase și nu va ști nimeni că sunt de post.