Această rețetă este atât de simplă, încât nu îți vine să crezi că preparatul chiar este gustos. Este un preparat de post din Bucovina și Ardeal, care poate fi însă completat la servire cu smântână sau iaurt pentru cei ce nu postesc. Este delicios și sățios chiar și în versiune de post
Avem nevoie de:
4-5 cartofi mărișori, 4-5 foi de dafin uscate, 3 linguri ulei, o lingură oțet, sare și piper după gust, opțional o ceapă tocată și puțin pătrunjel
Preparare:
Curățăm cartofii, îi spălăm bine și îi punem la fiert tăiați cuburi sau sferturi, în apă cu puțină sare. Apa trebuie să fie de un deget mai sus decât cartofii în oală. Când clocotește punem foile de dafin. Par multe, dar nu sunt. Cine iubește gustul de dafin poate pune chiar 2-3 în plus. Cine nu suportă dafinul poate pune câte o crenguță de cimbru în locul fiecărei frunze de dafin, dar gustul nu va fi la fel. Se fierbe acoperit, la foc mediu, până când cartofii se sfărâmă ușor. Scoatem cam o treime din cartofii fierți într-o farfurie adâncă, îi zdrobim bine, apoi scurgem apă din oala cu cartofii fierți astfel încât să rămână cam de un deget pe fundul oalei. Punem cartofii zdrobiți și amestecăm. Adăugăm oțetul și uleiul ( dacă folosim ceapă, o prăjim bine în ulei și o punem cu tot cu acesta). Mai lăsăm să clocotească puțin, ca să dispară mirosul de oțet și să se formeze sosul îngroșat. La final adăugăm din belșug piper, dacă e nevoie mai punem sare iar la servire presărăm puțin pătrunjel verde. Cine nu postește poate completa și cu puțină smântână. Această tocană simplă de cartofi se consumă fierbinte, cu mămăligă caldă și cu ceapă zdrobită și sărată ori cu murături. Este neașteptat de gustoasă și sățioasă și ne lasă acel nedefinit sentiment că am luat masa la bunici...