Este o delicioasă adaptare a unei rețete turcești/grecești/arabe la ingrediente mai ușor de găsit prin magazinele românești. Salata de vinete astfel obținută este la fel de gustoasă precum versiunea cu maioneză, dar mult mai ușoară și mai fină. Se face foarte simplu și se păstrează bine până la 24 de ore la rece
Avem nevoie de:
2-3 vinete medii, un cățel mare de usturoi, 2 linguri ulei (preferabil de măsline), 3 linguri semințe de susan alb, 2-3 linguri smântână consistentă sau iaurt grecesc dens, zema de la o jumătate de lămâie, sare, pătrunjel verde tocat pentru ornat.
Preparare:
Coacem vinetele pe flacără deschisă. Este important să dobândească acel gust ușor afumat. Le curățăm atent de coaja arsă, le rupem în fâșii pe lung și le lăsăm să se scurgă foarte bine. Tocăm vinetele, adăugăm usturoi, ulei și sare, acrim după gust cu zeama de lămâie. Într-o tigaie fără ulei punem la prăjit semințele de susan, amestecând mereu, ca să nu se ardă. Atenție, în doar câteva minute devin ușor maronii, uleioase și încep să pocnească. În acel moment răsturnăm susanul într-un mojar și îl zdrobim puțin. Apoi îl adăugăm cald în salată și amestecăm bine. La final adăugăm smântână sau iaurt grecesc și potrivim gustul de sare. Transferăm salata în vasul din care vom servi, presărăm pătrunjel verde tocat și picurăm niște ulei. Se poate presăra sumac acrișor sau puțină boia dulce sau se poate garnisi cu gogoșari în oțet sau cu felii de roșii. Preparatul se lasă la rece minim 30 de minute înainte de servire. Îl putem păstra o zi la frigider, în vasul acoperit cu folie de prospețime. Îl servim cu pâine proaspătă sau lipii.