Această mâncare de dovlecei îi va convinge probabil pe toți cei care ocolesc dovleceii pe motiv că ar fi ”leșinați” și greu de gătit gustos că nu e deloc așa. Mâncarea are o consistență asemănătoare verzei cu smântână și se poate face și cu smântână, dar și de post. Este acrișoară, gustoasă, aromată, și se potrivește atât ca garnitură pentru chiftele, cât și ca sos pentru paste ori pilaf simplu de orez. Este o mâncare veche, gătită în Ardeal și în multe locuri din Bucovina, probabil de proveniență austriacă. Versiunea sa cu smântână se face și acum ca garnitură în Austria și Germania și este numită ”zuspeis”.
Avem nevoie de:
Un dovlecel mare de 1,5 kg, 3 cepe medii sau 2 mari, jumătate de cană de ulei, o roșie mare, o lingură de făină albă, o legătură mare de mărar, o linguriță de cimbru, 3 linguri oțet, opțional 200g smântână pentru versiunea de frupt, sare și piper după gust
Preparare:
Curățăm dovlecelul de coajă și de miezul cu semințe. Radem dovelecelul pe răzătoarea cu găuri rotunde mari. Presărăm o linguriță rasă de sare și două linguri de oțet, amestecăm bine și lăsăm dovlecelul ras cam o oră, să își lase zeama. Adăugarea oțetului este tot secretul, pentru că el face dovlecii ”stecliți”, adică tari și ușor transparenți. Fără el totul va deveni la fiert un terci dezagreabil. Scurgem zeama după o oră, dar fără a stoarce efectiv dovlecelul ras. Curățăm roșia de pieliță ( o scufundăm un minut în apă clocotită și apoi în apă rece, ceea ce o face ușor de curățat). Tocăm roșia cuburi. Tocăm ceapa curățată, cât mai fin, apoi o călim în uleiul încins până devine gălbuie, fără a se arde. Punem peste ceapă roșiile și dovleceii cu tot cu zeama rămasă, cimbrul, o cană de apă caldă, apoi amestecăm bine, acoperim cu un capac și lăsăm să fiarbă 15 minute din clipa în care clocotește. Focul va fi mediu, ca să nu se dezintegreze dovleceii și vom evita să fierbem în exces. Dizolvăm făina cu puțină apă, ca pentru orice sos. Gustăm de sare și piper, mai adăugăm o lingură de oțet în fiertură, turnăm făina dizolvată, amestecăm bine și mai lăsăm două minute să fiarbă și să dispară gustul de făină crudă. Chiar la final amestecăm mărarul tocat mărunt în mâncare, acoperim și lăsăm 15 minute să se armonizeze arimele. Dacă vrem mâncarea de frupt, dizolvăm făina cu smântână sau cu lapte înainte de a turna sosul sau servim mâncarea cu smântână pusă deasupra chiar în farfurie. În oricare dintre versiuni este surprinzător de gustoasă și nimeni nu va crede că este o banală fiertură de dovlecei...