Acest preparat este foarte rapid şi extrem de gustos, deşi e foarte simplu şi economic. Pregătirea durează doar câteva minute şi apoi nu trebuie decât să lăsăm totul în cuptor o oră.
Avem nevoie de:
2 vinete medii, 500 g carne tocată de porc sau amestec, 2 ouă, 2 cepe, 100 ml ulei, 4-5 căţei mari e usturoi, cca o cană pesmet, 500 ml suc de roşii, sare şi piper după gust
Preparare:
Spălăm vinetele, le eliminăm codiţele şi le tăiem pe lăţime în felii rotunde mai groase, cam de două degete. Presărăm puţină sare şi lăsăm vinetele câteva minute să elimine zeama amară. Dacă dorim putem rumeni feliile de vânătă în tigaia cu ulei, dar numai pe o parte. Nu este absolut necesar. Separat călim bine ceapa tocată în ulei, o punem peste carnea măcinată, adăugăm ouăle întregi, usturoiul ras, sare şi piper după preferinţă şi atât pesmet cât să obţinem o compoziţie suficient de deasă pentru a forma bile din ea. Luăm cu o lingură din amestecul de carne, facem în palme o bilă cât o caisă, o aplatizăm uşor şi punem chifteluţa pe o felie de vânătă. În tavă aşezăm apoi şiraguri din perechile vinete-chiftele, în formă de omidă sau în straturi plate, după preferinţă. Dacă sunt aşezate ”în picioare” sau ”omidă” arată mai bine şi se pătrunde totul mai repede. Se poate folosi o cratiţă în care aşezăm cercuri concentrice sau o tavă dreptunghiulară în care punem şiruri drepte. După ce am pus totul în tavă, amestecăm sucul de roşii cu sare, piper şi puţin usturoi ras şi îl turnăm uniform peste musaca. Dacă nu avem suc de roşii folosim 3 linguri de pastă de tomate diluată cu apă până la 500 ml. Dăm la cuptor la foc iute pentru 30 de minute, apoi la foc mediu încă 30. Dacă observăm că sosul scade complet mai turnăm puţină apă caldă sau vin sec sau suc de roşii. Dacă se usucă şi rumeneşte prea mult deasupra preparatul, acoperim în cuptor cu o hârtie de copt umezită şi mototolită, apoi desfăşurată pe tavă. Preparatul este gata când furculiţa intră uşor în feliile de vinete. Se serveşte cald sau rece, cu smântână ori mujdei şi pătrunjel verde deasupra. Din aceste cantităţi ies 6 porţii care pot părea mici, dar preparatul este foarte consistent şi gustos.