Este un preparat ardelenesc, foarte sățios, gustos și economic, care nu cere mare efort pentru pregătire. Se poate face cu varză acră sau dulce, se obțin gusturi diferite în fiecare caz. Pentru rezultate optime și un gust desăvârșit putem folosi tăieței de casă cu ou sau paste cu ou din comerț.
Avem nevoie de:
500 g paste uscate (preferabil forme mari, cu perforații sau striații sau chiar macaroane), o varză de cca 1 kg, 2-3 bucățele de cabanos sau cârnăciori afumați și 200 g costiță ori slănină afumată, 2-3 cepe mari, sare și piper după gust, 150 ml ulei, 4 ouă, 200 ml smântână, opțional condiment pentru sarmale și puțină boia iute, untură și pesmet pentru tapetat tava
Preparare:
Fierbem pastele în apă multă, ușor sărată, cu 2 minute mai puțin decât se menționează în instrucțiunile de pe ambalaj. Trebuie să rămână ușor ”al dente” pentru că vor ajunge și în cuptor și nu vrem să se transforme în terci. Le clătim cu apă rece și le lăsăm tot în apă rece, în oala acoperită. Separat tocăm fin varza. Dacă folosim varză acră, o acoperim cu apă caldă și o lăsăm să stea 2 ore, apoi o stoarcem bine. Dacă folosim varză dulce, presărăm sare pe varza tocată și o frecăm bine în mâini până lasă zeamă. O lăsăm 30 de minute și o stoarcem bine. Într-o cratiță de 3 litri punem uleiul și călim în el cârnăciorii feliați și costița, împreună cu ceapa tocată fin. Călirea se face cu răbdare, la foc mediu, amestecând ușor. Adăugăm varza și continuăm să călim totul până când varza este moale și devine ușor maronie. Adăugăm condimentele și lăsăm să se răcorească. Între timp ungem o tavă mai înaltă cu untură și o tapetăm cu pesmet. Încingem cuptorul la treapta maximă. Scurgem pastele și le clătim din nou. Amestecăm ouăle bine bătute cu smântână, sare și piper, apoi cu varza călită răcită.. Varza trebuie să fie rece, altfel obținem omletă! La final punem pastele peste amestecul de ou cu varză, amestecăm cu grijă ca să nu le rupem și punem totul în tava tapetată. Dacă nu am scurs destul pastele și compoziția are prea multă zeamă, adăugăm și 2-3 linguri de pesmet .Putem presăra și deasupra pesmet amestecat cu boia, cimbru și felii de cârnăcior pentru aspect. Reducem la mediu ( 180 grade) temperatura cuptorului și coacem budinca de paste 45 de minute. Când este gata trebuie lăsată în tavă jumătate de oră înainte de servire, altfel nu se poate tăia. O servim călduță sau rece, cu smântână și ardei iute. Este genul de preparat care pare banal, dar dă dependență gurmanzilor!