Este un amestec foarte vechi folosit la ţară în sudul Moldovei pentru a fi hrăniţi şi lecuiţi totodată copiii care răceau uşor şi bătrânii care sufereau mereu de tuse. Nu este ceva recomandabil pentru persoanele cu sistemul digestiv sensibil, pentru simplul motiv că preparatul este iute şi poate fi iritant. Este, însă, foarte gustos, poate fi o garnitură interesantă la o friptură grasă şi un ajutor cu adevărat incredibil în caz de răceli şi gripă.
Avem nevoie de:
Oasele şi măruntaiele de la un pui de curte, ca pentru supă, sau un tacâm de pui din comerţ cât mai mare, o ceapă, un căţel de usturoi, un morcov mare, un kilogram de cartofi făinoşi, sare şi piper după gust, o rădăcină groasă de hrean proaspăt rasă mărunt, o linguriţă de zahăr ori miere, 4-5 linguri de untură de pasăre sau un pachet de unt foarte gras (sau untură de porc cu jumări)
Preparare:
Punem hreanul ras cu mierea sau zahăr şi puţină sare deoparte. (Atenţie cum manevraţi hreanul, nu daţi cu mâna murdară de hrean pe la ochi pentru că poate provoca orbire). Avem nevoie doar de 2-4 linguri de hrean şi ideal este să fie cât se poate de iute. Oasele spălate se pun la fiert cu ceapa, usturoiul, morcovul, puţină sare şi apă rece cât să le acopere. Strângem spuma, acoperim vasul parţial şi lăsăm să fiarbă până apa e la jumătate. Adăugăm cartofii tăiaţi cuburi mari, încă nişte sare şi piperul şi fierbem până când aceştia şi morcovul se pot strivi uşor, iar zeama aproape a dispărut. Scoatem într-o oală încălzită cartofii şi morcovul, punem untura sau untul deasupra şi strivim grosier legumele, ca să absoarbă grăsimea. Tot cât e fierbinte totul amestecăm hreanul ras. Acoperim vasul bine cu un capac şi îl ţinem fierbinte până la servire, în baie de apă sau pe marginea plitei, pentru cine locuieşte la sat şi are soba cu lemne. Chiar înainte de a oferi preparatul putem presăra peste el nişte bucăţele de carne care au fiert cu legumele sau chiar puţină brânză de burduf. Trebuie mâncat preparatul cald, iar pe post de leac era administrat seara, chiar înainte de culcare, pentru că hreanul poate determina transpiraţie şi o senzaţie de supraîncălzire a corpului. Este foarte gustos şi cu mai puţin hrean sau dacă folosim nişte hrean ras conservat din comerţ, dar cu siguranţă efectul antirăceală care a dat numele vechi al preparatului nu se obţine decât cu pasta de hrean proaspăt ras.