Preparatul este rapid şi simplu, dar foarte gustos. Este indicată servirea lui cât este călduţ, pentru a se menţine crocant şi plăcut.
Avem nevoie de:
Un pachet foi de plăcintă simple, 200 g margarină cu 80 la sută grăsime, 1 kg spanac, 2 cepe, 2-4 căţei de usturoi, 3 linguri de ulei, 2 linguri cu vârf făină de grâu, 2-3 linguri pesmet, sare şi piper după gust
Preparare:
Spălăm bine spanacul în 2-3 ape, îl scurgem şi îl dăm într-un clocot în apă cu puţină lămâie sau oţet ( ca să păstreze culoarea). Îl scurgem foarte bine în strecurătoare şi chiar îl presăm uşor cu palma ca să fie stors. După răcire îl tocăm grosier şi scurgem orice urmă de apă. Între timp curăţăm ceapa şi usturoiul şi le tocăm fin, apoi le călim la foc mic cu uleiul, sare şi piper. Trebuie să fie bine călite, dar să nu se rumenească. Când sunt gata presărăm făina şi mai călim totul împreună 2 minute, apoi ”stingem” cu spanacul tocat, amestecăm bine şi dăm deoparte. Încingem cuptorul la 220 grade. Topim margarina, care trebuie să fie perfect lichidă. Desfacem cu grijă pachetul de foi şi împărţim în 2 numărul de foi, cu aproximaţie, apoi luăm la îndemână o tavă, ungem bine tava cu o pensulă cu margarină şi punem prima foaie în tavă. O ungem din belşug cu margarină, punem altă foaie deasupra, ungem din nou şi continuăm până am pus jumătate din foi. Pe ultima foaie din jumătatea de pachet presărăm pesmet şi întindem cu grijă umplutura de spanac. Deasupra punem din nou o foaie, o presăm uşor cu palma ca să se lipească de spanac, ungem cu margarină din belşug, apoi continuăm să punem câte o foaie şi să ungem până am epuizat pachetul de foi. Deasupra turnăm restul de margarină rămasă şi putem presăra puţin piper sau paprika sau chiar susan pentru aspect. Dăm tava la copt şi reducem temperatura cuptorului după 15 minute. Lăsăm plăcinta la cuptor până ce a devenit rumenă şi crocantă. Este o plăcintă de post foarte simplă, dar e savuroasă. O consumăm în aceeaşi zi, preferabil călduţă. Nu este la fel de gustoasă reîncălzită!