Este foarte uşor de făcut, dar foarte gustoasă. Nu se recomandă a se consuma seara, pentru că dimineaţă vom mirosi foarte puternic a usturoi. Dacă această mâncare delicioasă este consumată în timpul zilei, problema mirosului neplăcut dispare natural după 3-4 ore cu măsuri obişnuite de igienă a gurii. Merită însă consumată, cu atât mai mult cu cât leurda, plantă foarte sănătoasă, nu poate fi găsită decât timp de 2-3 săptămâni pe an în pieţe.
Avem nevoie de:
2 cepe mari, 125 grame ulei, 1 kg cartofi ( preferabil din cei roz), jumătate de ardei gras sau o linguriţă de boia dulce, o cutie de roşii tocate sau o lingură de pastă de tomate, o frunză de dafin mică, 3-4 legături de leurdă, o legătură de pătrunjel verde, sare şi piper după gust, opţional un morcov
Preparare:
Curăţăm cartofii, îi spălăm şi îi tăiem în cuburi mai măricele sau în felii groase de 1 cm. Lăsăm cartofii deoparte, acoperiţi cu apă rece. Spălăm ardeiul şi îl tocăm felii sau cubuleţe. Dacă folosim morcov, îl curăţăm, îl spălăm şi îl tăiem transversal în felii subţiri. Spălăm bine leurda, eliminăm codiţele albe şi mai tari ale frunzelor, apoi tăiem frunzele în fâşii de cca 1 cm lăţime. Curăţăm ceapa şi o tăiem cubuleţe, cât mai mărunt. În cratiţă de cca 2 litri punem la călit în ulei ceapa, presărată cu puţină sare. Amestecăm mereu şi avem grijă să se călească îndelung la foc mic, până devine aurie şi transparentă. Călirea suficientă a cepei este unul dintre secretele reuşitei. Când ceapa e gata, adăugăm ardeiul şi feliile de morcov. Călim totul împreună până scade apa lăsată de ardei, iar morcovul începe să se înmoaie uşor. Adăugăm roşiile tocate sau pasta de roşii dizolvată cu puţină apă şi cartofii scurşi de apa în care au stat, încă puţină sare, piper, foaia de dafin, apoi mai turnăm apă caldă cât să ajungă cu foarte puţin deasupra cartofilor. Acoperim vasul parţial cu capac şi lăsăm să fiarbă la foc mare până clocoteşte, apoi la foc mic până au fiert legumele. Verificăm morcovul dacă e fiert, prin scoaterea unei felii şi strivire cu degetul. Dacă se rupe uşor, preparatul e gata. Cartofii ar trebui să fie bine fierţi şi uşor sfărâmicioşi, iar sosul să fie scăzut la jumătate. Luăm cu o spumieră separat o jumătate de ceaşcă din cartofii fierţi, îi zdrobim până sunt pastă şi îi amestecăm la loc în oala cu tocană. Asta va face zeama să se transforme în sos mai gros, dar fără a folosi adaosuri pentru îngroşare. Mai dăm în clocot o dată, amestecând să nu se prindă, gustăm de sare şi piper şi dăm vasul de pe foc. Imediat adăugăm leurda tocată, amestecăm repede şi acoperim bine vasul cu capac. Se va răspândi o aromă foarte puternică de usturoi, dar preparatul nu va fi aşa de usturoiat pe cât credeţi. Lăsaţi vasul acoperit încă 20 de minute. Chiar dacă nu obişnuiţi să mâncaţi mămăligă la tocana de cartofi, acest preparat merge de minune cu mămăligă proaspătă şi este foarte gustos.