E greu de spus dacă această rețetă foarte populară în ultimul timp este o redescoperire a unei rețete vechi sau o simplă adaptare a româncelor plecate la muncă în Italia la modul local de a găti. Certă este însă inspirația mediteraneană și gustul execelent al preparatului rapid și foarte simplu de făcut.
Avem nevoie de:
4-6 pulpe mari de pui sau două jumătăți de pui întreg, 2 cârnați neafumați, 4 cepe, două lămâi, 4 căței de usturoi, o lingură rozmarin uscat sau 3-4 crenguțe proaspete, o cană de apă, o cană vin alb sec, sare și piper după gust, 2-3 linguri ulei
Preparare:
Punem carnea în apă sărată cu 1-2 ore înainte de a o găti, pentru a deveni fragedă la gătit. Saramura se face cu o lingură de sare la litrul de apă. Carnea trebuie să fie complet decongelată când o scufundăm și trebuie să fie complet acoperită de apă. Putem pune o greutate pe carne ca să stea în lichid. Între timp spălăm bine lămâile și curățăm ceapa și usturoiul. Tăiem ceapa și lămâile în rondele groase de cca 5 mm și le aruncăm în tava în care vom face friptura. Punem din loc în loc și căței de usturoi, apoi presărăm rozmarinul. Turnăm apa în tavă. Scoatem carnea din saramură, o ștergem bine, o sărăm și piperăm după gust, o ungem bine cu ulei și o așezăm peste ceapă în tavă. Printre bucățile de pui putem pune bucăți de cârnați neafumați. Dăm la cuptorul mediu încins tava acoperită cu folie de aluminiu sau hârtie de copt și calculăm cam o oră necesar de coacere pentru fiecare kilogram de carne. După 45 de minute scoatem tava, îndepărtăm folia și turnăm vinul în tavă apoi, cu o lingură, luăm zeamă și udăm bine friptura cu zeama și o dăm la copt înapoi, fără folie, ca să se pătrundă complet și să se rumenească. Din 15 în 15 minute repetăm ungerea cu zeamă. La final, după ce scoatem friptura, dar cât încă e foarte fierbinte definitivăm gustul dacă dorim cu mici cuburi de unt care să se topească pe carne sau cu câteva picături de ulei de măsline de bună calitate. Resturile de legume rămase în tavă le putem stoarce în sită iar zeama respectivă, fiartă până scade la jumătate și amestecată un 2 linguri de smântână foarte grasă va putea deveni un sos acrișor savuros și condimentat pentru friptura noastră sau pentru orice preparat din legume fierte, care au un gust mai fad.