Decorațiuni delicioase, frumoase, făcute cu propriile mâini pentru cei dragi – figurinele de turtă dulce făcută în casă cer răbdare și destul timp, dar merită făcute măcar o dată pe an, de sărbători. Nu e nimic complicat și chiar dacă nu suntem maeștri ai decorațiunilor fine, cu simple linii și buline le putem transforma în mici opere de artă ce așteaptă să fie apoi savurate. Turta dulce de casă rezistă la temperatura camerei o lună și chiar mai mult, dar trebuie ferită de umezeală. Cu cât mediul e mai umed, cu atât devine mai moale, dar rezistă mai puțin.
Avem nevoie de:
800g-1 kg făină de grâu, 250ml ulei sau un pachet de unt, 4 ouă, 300g zahăr pudră sau foarte mărunt, 250 g miere (jumătate de borcan cu volum de 400 ml), 2 lingurițe bicarbonat de sodiu sau un praf de copt, arome preferate în amestec ( ghimbir pudră, scorțișoară, cuișoare, coajă de lămâie), opțional 2 linguri de cacao sau pudră de roșcove dacă dorim culoare maronie, sau puțin colorant maro
Preparare:
Cernem făina într-un vas mai mare, inițial 800g, iar restul o vom adăuga dacă e necesară. Batem bine ouăle cu zahărul și cu pudra de cacao ori roșcove sau colorantul, dacă folosim. Încălzim mierea cu grăsimea și aromele, dar fără să fiarbă, apoi lăsăm să se răcească un pic. Stingem bicarbonatul cu puțin oțet sau, dacă folosim praf de copt, îl adăugăm așa cum este în făină și amestecăm puțin. Turnăm peste făină ouăle cu zahăr și amestecul de miere călduță. Amestecăm până ce aluatul devine un boț sfărâmicios. Pe masa curată presărăm un pumn de făină, răsturnăm aluatul peste ea, îl adunăm ca pe o minge și începem să îl frământăm până se leagă frumos și este dens, dar maleabil. Presărăm câte puțină făină dacă se impune. Dureaza cam 10 minute frământarea, apoi punem aluatul în folie alimentară sau în pungă și îl dăm la rece pentru cel puțin 6 ore, dar cel mai bine peste noapte. După acest timp scoatem aluatul la temperatura camerei pentru 2 ore, apoi îl scoatem din folie, dacă este lipicios îl mai frământăm cu puțină făină, îl împărțim în 2 sau 3 bucăți. Bucățile pe care nu le prelucrăm imediat le păstrăm la cald în folie. Întindem pe masa presărată cu făină o foaie de 5 mm grosime, din care tăiem figurine cu formele. Încingem cuptorul la 200 grade. Pe tăvi cu hârtie de copt punem figurinele ușor distanțate, le pensulăm bine cu apă ușor îndulcită și le coacem 10-12 minute (nu trebuie să se rumenească). Le lăsăm în tavă să se răcească 5 minute, apoi le răcim complet pe un grătar fără a le suprapune. Când sunt tari și uscate le putem decora. Pentru asta folosim fie tuburile cu pastă din comerț, fie facem un amestec din un albuș crud și o cană de zahăr pudră cernut. Pasta de decorat trebuie să fie ca o smântână groasă, care curge mai greu. Punem puțină pastă de zahăr în colțul unei pungi de plastic sau într-un cornet din hârtie de copt și închidem bine. Decupăm foarte puțin colțul pungii sau cornetului, doar cât să obținem prin strângerea pungii un firicel de pastă de 1-2 mm. Cu răbdare folosim apoi punga cu pastă ca pe un fel de stilou și trasăm desene pe figurine. Desenele nu trebuie să se lățească. Dacă observăm asta, punem pasta de zahăr înapoi în vas și mai adăugăm zahăr pudră în ea. Dacă e prea densă, punem câteva picături de apă. Consistența ideală o vom găsi prin exersare. Figurinele decorate le lăsăm 3 ore să se usuce pasta de zahăr pe ele, apoi le putem păstra în cutii de carton. Atenție, umezeala le distruge. Dacă le vrem agățate în brad învelite în celofan, le vom păstra așa cum sunt și le învelim cu puțin timp înainte de a le agăța în pom. Altfel se va înmuia nu doar turta dulce, ci se pot strica decorațiunile de pe ea.