Preparatul, numit și cârnați de cartofi sau ”cârnați păcăliți”, este de origine rusă sau ucraineană, dar se pregătește și prin Bucovina, mai ales acolo unde există populație ucraineană. Rețeta poate fi considerată economică, dar este deosebit de gustoasă.
Avem nevoie de:
1 kg cartofi, 500 g piept de porc sau ceafă crudă, 250g slănină sau costiță afumată, 3-4 cepe tocate mărunt, sare, piper, 2-3 metri de mațe pentru cârnați, 2-3 linguri untură, opțional puțin cimbru și o cană de vin alb sec
Preparare:
Fiebem în coajă cartofii bine spălați și cât încă sunt calzi îi curățăm și îi dăm prin mașina de carne sau prin răzătoare. Nu facem operațiunea când s-au răcit, pentru că devin cleioși! Separat tăiem cuburi măricele pieptul de porc și slănina și le prăjim bine în o lingură de untură. Le scoatem când sunt bine rumenite și le trecem prin mașina de tocat carne cu sita mare. În untura rămasă în tigaie călim bine, îndelung, ceapa tocată, cu puțină sare. Când e rumenită bine, amestecăm toate și frământăm ușor, apoi adăugăm dacă e necesar sare, piper, eventual puțin cimbru. Spălăm bine mațele în apă cu puțin oțet și umplem lejer cu compoziţia de cartofi cu carne, răsucind din loc în loc, pentru a se forma niște cârnăciori. Înțepăm ușor din loc în loc cârnăciorii cu un ac gros, ca să nu crape la tratarea termică, apoi îi ungem din belșug cu untură, pe fiecare în parte. Îi punem într-o tavă, turnăm o cană de apă și eventual o cană de vin și dăm totul la cuptorul bine încins cca 40 de minute. În acest timp întoarcem periodic cârnații, pentru a se rumeni uniform. Îi servim calzi, cu mujdei de usturoi sau cu murături. Sunt ușor crocanți la exterior, dar moi și plăcuți în interior, în timp ce gustul este unul surprinzător de plăcut, de cârnați, friptură și garnitură de cartofi în același timp.