Rețeta este foarte rapidă și atât de simplă, încât orice începător o poate reuși. Este esențial totuși ca pentru reușită să aveți răbdare, să amestecați în oală la timp și să nu plecați de lângă aragaz în timpul foarte scurt al preparării
Avem nevoie de:
1 kg ficăței de pasăre, 2-3 cepe, ¾ pahar ulei de măsline, sare, piper și coriandru pulbere după gust, jumătate de lămâie sau 2-3 linguri de vin alb sec, opțional un pumn de măsline negre fără sâmburi
Preparare
Ficățeii, dacă au fost cumpărați congelați, trebuie dezghețați. Îi spălăm, îi curățăm de pielițe și avem grijă să nu fie printre ei vreo fiere. Aceasta arată ca o mică pungă verde închis ori neagră și trebuie să avem grijă să nu o spargem, pentru că, dacă se întâmplă, tot preparatul va fi amar! Separat tocăm mărunt ceapa curățată. Într-o oală neaderentă sau tigaie cu capac punem la încins uleiul, apoi adăugăm ceapa tocată. NU punem sare. Călim ceapa cu capacul pus pe tigaie, amestecând mereu, ca să nu se ardă. Ceapa trebuie să fie doar ușor îngălbenită. Punem deasupra ficățeii, amestecăm scurt și punem capacul. Lăsăm la foc mic să se călească, amestecând din când în când, până scade zeama lăsată de ficat. Durează doar câteva minute! Stingem totul cu zeamă de lămâie sau puțin vin și, dacă folosim, adăugăm măslinele tocate grosier sau tăiate în jumătăți. Stingem focul, amestecăm, mai lăsăm 2-3 minute vasul acoperit și apoi adăugăm după gust sare, piper, coriandru măcinat și mai amestecăm o dată. Acoperim vasul pentru alte 5 minute, apoi preparatul este gata de servit. Este gustos alături de cartofi fierți. Poate fi presărat cu pătrunjel verde și se asortează cu mujdei sau murături. Se poate pregăti și cu ulei obișnuit, de floarea-soarelui, dar gustul va fi complet altul.