Este unul dintre preparatele de care își amintesc cei ce au fost în vacanță pe la turci, dar se găsește și în bucătăria noastră dobrogeană, probabil tot din influență turcească. Este o ciorbă albă extrem de ușor de făcut, foarte gustoasă, sățioasă și care pare sofisticată și rustică în același timp.
Ingrediente:
Pentru fiecare mesean - câte o lingură rasă orez, o linguriță făină albă, o cană apă, o cană iaurt gras sau grecesc, o lingură ulei de măsline, o lingură mentă uscată mărunțită ( nu poate fi înlocuită!).În plus, un ou întreg și puțină sare.
Preparare
Fierbem orezul în apă cu puțină sare. Separat amestecăm bine oul (unul singur pentru toți) cu făina și câte puțin iaurt, până nu mai există boțuri și e pus tot iaurtul. În alt vas punem uleiul și menta să se călească împreună doar un minut. Când a fiert orezul, dăm vasul deoparte și punem compoziția cu iaurt, amestecând repede. Adăugăm și uleiul cu mentă. Punem din nou la fiert, pe foc mic, amestecând mereu. Trebuie să devină ușor cremoasă și să dea 2-3 clocote, dar să nu se brânzească totul. Nu ne grăbim, ca să nu stricăm preparatul! Când e gata acoperim 10 minute vasul și apoi putem servi. Picurăm deasupra puțin ulei de măsline, iar cine vrea mai acru poate presăra sumac turcesc ( se găsește la magazinele de condiment și este ca un piper acrișor). Asta e tot și este gustos!