Arată bine, este dulce-acrișoară, se face relativ ușor și se poate conserva timp îndelungat chiar fără sterilizarea borcanelor. Este bine să o păstrăm în borcane mici.
Avem nevoie de:
1 kg ardei gras, 1 kg kapia, 1 kg ceapă roșie, 1 kg morcov, 1 kg țelină rădăcină, 1 kg conopidă, 1 kg gogonele verzi, 4-6 căței mari de usturoi, 2-3 linguri sare neiodată, 3 căni oțet, 3 căni ulei, 3 căni zahăr, un borcan muștar de 400g, 150g hrean ras ( poate fi conservat, dar din cel fără lapte sau amidon în amestec!),50 g semințe muștar, 2 foi dafin, boabe piper,15 aspirine, o cană de ulei în plus pentru turnat fierbinte deasupra în borcane.
Preparare:
Curățăm legumele spălate bine. Morcovii și conopida le fierbem 10 minute în apă ușor sărată. Tăiem felii fine sau bastonașe legumele și le punem separat pe fiecare. Punem la fiert 2 căni zahăr cu 2 căni oțet, 2 căni ulei, 2 linguri sare, foi de dafin, boabe de muștar, piper și usturoiul feliat fin. În acest amestec punem țelina și o lăsăm să fiarbă 5 minute. Nu trebuie să se înmoaie complet, doar să devină flexibile bucățile. Scoatem cu o spumieră toată țelina într-un vas mare. În același lichid punem apoi la opărit succesiv morcovii, apoi conopida buchețele, ceapa feliată, gogonelele și ardeii. De fiecare dată le scurgem bine și le punem pe fiecare în vasul mare cu țelină. După ce toate au fost bine opărite, presărăm peste ele 10 aspirine bine sfărâmate și amestecăm bine, cu mișcări ușoare, ca să nu stricăm feliile. Separat punem într-o cratiță muștarul din borcan cu o cană de zahăr, amestecăm bine, turnăm câte puțin uleiul și oțetul rămas, până devine ca un sos, dar fără să se taie ca maioneza. Adăugăm hreanul ras sau conservat, sare dacă este necesar și punem acest amestec la fiert pentru 3 minute. Sosul obținut pare prea subțire, dar se va închega în borcane ca o maioneză. Adăugăm în sos 5 aspirine bine mărunțite, amestecăm și îl turnăm fierbinte peste legume. Amestecăm bine și punem caldă compoziția în borcane curate, cu grijă să luăm și sos de pe fundul vasului și să presăm bine legumele în borcane. Deasupra lăsăm liber de un deget în fiecare borcan și vom turna ulei fierbinte, apoi închidem imediat borcanele. Dacă ne mișcăm destul de repede, borcanele trebuie să fie calde încă atunci când am încheiat operațiunea. Le ștergem la exterior și le depozităm în cămară. Cei ce nu suportă aspirina o pot elimina din rețetă, însă în acest caz borcanele au nevoie să fie sterilizate în baie de apă 20 de minute ca să poată fi păstrate la temperatura camerei. Mai există și varianta preparării pe un sfert din cantitate și păstrarea la frigider pentru maxim 15 zile fără nici o metodă de conservare aplicată. Salata rezultată este bună de consum după 10 zile. Este minunată în post, alături de pâine neagră, dar se poate servi și ca garnitură, cu carne sau ouă fierte, în restul timpului. Se poate chiar amesteca cu orez sau bulgur fiert, pătrunjel verde tocat, ton fiert și măsline ori doar cu cartofi fierți în coajă și feliați, pentru a se obține variante savuroase și speciale de salate orientale. În orice combinație este un preparat delicios, cu gust fin și interesant.