Pentru prăjiturelele tăiate cu diferite forme, care se servesc decorate sau simple de Crăciun, abundă reţetele peste tot. Acesta este însă o variantă foarte veche, care garantează că steluţele şi brăduleţii din aluat vor fi incredibil de fini şi de gustoşi şi de fragezi, la doar o oră după ce au ieşit din cuptor.
Avem nevoie de:
250 grameunt cu minim 80 la sută grăsime, 250 g untură de porc, 250 g zahăr pudră, 5 ouă, 3 linguri smântână, coaja unei lămâi, un praf de copt, 1 kg făină, 2-3 linguri nucă rasă ori mărunţită destul de fin, un praf de sare
Preparare
Scoatem din frigider untura şi untul cu minim 3 ore înainte de preparare. Fierbem 4 ouă tari, le răcim 15 minute în apă rece, le curăţăm şi extragem doar gălbenuşurile. Pe acestea le presăm cu grijă printr-o sită, ca să obţinem un fel de făină de gălbenuş fiert. Adăugăm un ou întreg, crud, şi smântâna, precum şi praful de copt şi puţină sare, apoi batem bine. Punem coaja rasă de lămâie, untul şi untura, apoi zahărul. Batem foarte bine cu lingura sau cu mixerul şi apoi adăugăm făină câtă cuprinde, ca să iasă un aluat relativ moale, dar nelipicios. Avem nevoie de cca 1 kg de făină, din care 800g le adăugăm deodată şi restul câte puţin, dacă e necesar. Cu cât va fi mai puţină făina, cu atât vor fi mai fragede prăjiturelele, dar aluatul trebuie să conţină totuşi suficientă, pentru a putea fi întins în foaie subţire de 3 mm. După ce am făcut aluatul nu îl mai frământăm mult, doar îl trântim de suprafaţa de lucru, cu putere, de 20-30 de ori. Astfel se va activa glutenul mai repede în aluat şi acesta va fi mai omogen şi mai fin. Împachetăm aluatul într-o pungă sau în folie alimentară şi îl lăsăm minim 2 ore la răcoare, dar nu la frigider. Ulterior întindem foaie la grosime de 3-5 mm, tăiem forme, presărăm puţin zahăr tos şi nişte bucăţele de nucă pe fiecare şi le coacem la foc iute în tăvi joase, până se rumenesc doar puţin pe margini. Atenţie, în timpul coacerii, din cauză că aluatul are multă grăsime, prăjiturile vor părea oarecum lichide, parcă gata de dezintegrare. Trebuie coapte însă în continuare, până devin uşor aurii pe margini şi trebuie răcite în tavă, pentru că sunt extrem de fragile cât sunt calde. Sunt delicioase, făinoase şi foarte fine aceste fursecuri şi se păstrează mult timp în cutii de tablă închise bine.