Este o rețetă rapidă și delicioasă de vară, care ne poate ajuta să avem mâncare gătită în casă fără să facem mare efort. Se face numai din varza nouă, suculentă și dulce, pentru că din varza de iarnă din supermarket nu iese la fel de gustoasă.
Avem nevoie de:
O varză de cca 1 kg, 2 linguri unt sau ulei de floarea soarelui, o ceapă uscată mare, 200 ml smântână grasă, o lingură rasă de făină albă, o linguriță zahăr, sare, piper, mărar verde tocat
Preparare
Tocăm cât mai fin varza dulce, presărăm peste ea zahărul și puțină sare, apoi strângem repetat varza în pumni, până începe să lase zeamă. Acoperim vasul și lăsăm o oră, apoi stoarcem ușor zeama lăsată, dar nu complet. Într-un vas punem la încins jumătate din grăsime și punem la călit varza stoarsă. Avem grijă să amestecăm mereu până ce scade lichidul aproape complet și varza devine gălbui-maronie. Între timp călim bine ceapa tocată fin cu restul de grăsime. Când e gata ceapa dăm deoparte vasul și vom readuce ceapa la prăjire când și varza s-a călit binișor. Peste ceapa încinsă din nou presărăm făina, amestecăm și călim puțin împreună cu ceapa. Amestecăm repede smântâna cu mărarul tocat, stingem rântașul de ceapă cu ea și răsturnăm repede peste varza călită. Amestecăm bine și mai lăsăm să dea împreună 2 clocote, cât să se lege un pic sosul, dar fără a se prinde de fundul oalei. Gustăm și adăugăm sare și piper dacă se impune. Lăsăm vasul acoperit 10 minute, să se îmbine aromele, apoi gustăm din nou și adăugăm ce mai este nevoie, dacă gustul nu este chiar cel dorit. Servim călduț sau chiar rece, cu mămăligă sau cu pâine neagră.