Poate fi o bază pentru lichior sau se poate folosi ca atare, diluat cu apă ori ceai, ca remediu naturist. Se face din nucile verzi tăiate bucăţi sau doar din coaja verde provenită de la curăţarea nucilor pentru dulceaţă. Are un gust neobişnuit, seamănă oarecum cu băuturile cola, dar nu se consumă în cantităţi mari, ci cu măsură.
Avem nevoie de:
50 de nuci verzi, 1 kg zahăr, 2 lămâi, un baton mic de scorţişoară, 3-4 cuişoare, 150 g vodcă sau 3 aspirine sfărâmate
Preparare:
Spălăm nucile şi le tăiem bucăţele. Procedăm la fel şi cu lămâile. În borcan sau în sticle cu gâtul larg punem batonul de scorţişoară şi cuişoarele, apoi punem straturi alternative de nuci amestecate cu lămâi şi de zahăr. Turnăm şi două căni de apă rece, acoperim borcanul şi lăsăm la temperatura camerei 3 săptămâni. Între timp mai amestecăm uneori în borcan. După acest interval scurgem şi filtrăm lichidul verde- maroniu şi îl amestecăm cu puţin alcool sau cu aspirina bine mărunţită. Îl punem în sticle de 300 ml. Am obţinut un sirop foarte concentrat, cu efecte terapeutice cercetate şi demonstrate în sute de ani pentru digestie, circulaţie, unele afecţiuni ale tiroidei şi suferinţe ale bilei. Putem folosi acest sirop în amestec cu vodcă (300 ml sirop cu 1,2 litri vodcă de 40 de grade), lăsat o săptămână la macerat, pentru a face o minunată nucată. Nucata se bea ”de plăcere”, doar în cantităţi mici, de 50-100 ml pe zi şi nu pe stomacul gol. Cine nu suportă alcoolul, dar vrea să beneficieze de acest sirop numai ca de un medicament naturist poate adăuga aspirină în locul cantităţii iniţiale de alcool, apoi putem amesteca doar câte o lingură de sirop în puţină apă sau ceai şi se consumă astfel, o dată pe zi. În orice caz, ca remediu naturist este bine să se folosească numai cu avizul unui medic şi trebuie să reţinem că efectul stimulativ este imediat şi destul de puternic.