Minunată este fasolea bătută pregătită în versiunea sa de post, dar în această variantă este de-a dreptul irezistibilă… Secretul este să o pregătim numai din boabe uscate, nu din cele gata fierte în conservă. Durează mai mult și poate părea mai complicat, dar rezultatul e magic de bun…
Avem nevoie de:
500g fasole boabe uscată, din cea albă și mare ( boboloance i se spune în Bucovina), o linguriță bicarbonat de sodiu, o ceșcuță de ulei, 3-4 căței mari de usturoi, 3-4 linguri oțet, sare și piper după gust, o bucată de ciolan afumat cu cărniță pe el, 2 foi de dafin mari, 3 cepe medii, o linguriță zahăr, o linguriță de pastă de tomate, opțional un vârf de cuțit praf de enibahar și o linguriță de boia de ardei
Preparare:
Alegem fasolea cu o seară înainte și o lăsăm la înmuiat într-un vas cu apă rece. Apa trebuie să treacă peste fasole cu o palmă, pentru că se vor umfla mult. A doua zi scurgem apa, clătim bine fasolele și le punem la fiert cu altă apă rece, care să le acopere tot așa, de o palmă. În același timp punem la fiert în alt vas multă apă curată, de care ne vom folosi ca să schimbăm apa fasolelor care fierb. Scopul operațiunii este ca în final mâncarea de fasole să nu baloneze mesenii și putem schimba apa o dată, de două ori sau deloc, depinde cât de sensibili sunt consumatorii viitorului preparat. Nu punem în nici un caz sare la fiert, pentru că fasolea se va întări. După ce a dat 2 clocote, scurgem apa și turnăm în loc altă apă caldă, la care adăugăm bicarbonatul de sodiu. Lăsăm să fiarbă din nou 10 minute de când clocotește și mai schimbăm apa o dată. În ultima apă nu se mai pune bicarbonat, ci adăugăm ciolanul afumat și o foaie de dafin. Dacă vrem să fiarbă mai repede, lăsăm să fiarbă 20-30 de minute în oala cu presiune. Dacă dorim să o fierbem clasic, lăsăm oala cu fasole pe foc mediu cam 45-60 de minute și completăm mereu cu apă fierbinte dacă a scăzut prea mult zeama. Verificăm fasolele dacă au fiert, prin simpla presare între degete. Dacă se transform fără efort în pastă, sunt gata. Scurgem zeama și punem imediat fasolele fierbinți într-un castron. Ciolanul îl jupuim de bucățelele de carne și apoi bucurăm cu el un cățel, pentru că nu ne mai trebuie osul fiert. Fasolele fierbinți le zdrobim repede cu o unealtă pentru piure de cartofi sau cu făcălețul de mămăligă, astfel încât să le transformăm în pastă fină. Adăugăm în pastă 2 linguri ulei, oțet după gust, sare, piper și usturoiul zdrobit. Amestecăm și punem puțină apă caldă, pentru a regla consistența pastei după dorință. Gustăm și mai punem sare, piper și oțet, dacă e nevoie. Nivelăm pasta în vasul în care vrem să o servim și o lăsăm să se răcească la temperatura camerei.
Între timp punem la prăjit ceapa curățată și tăiată mărunt cu 4 linguri de ulei, sare și zahărul. Avem răbdare să se călească bine, până e translucidă și devine ușor aurie. Adăugăm pasta de tomate sau puțină boia de ardei, resturile de carne mărunțite de pe ciolanul afumat, jumătate de cană de apă, o lingură de oțet și o foaie de dafin, plus enibaharul dacă folosim. Amestecăm și lăsăm să fiarbă împreună, acoperit, până ce apa s-a evaporat și uleiul se ridică la suprafață, ca la zacuscă. Gustăm sosul de sărat și de acru, îi adăugăm piper măcinat și îl răsturnăm peste pasta de fasole, cu uleiul acela colorat cu tot, dar avem grijă să îl întindem uniform, pentru că toată lumea se va bate pentru acest sos la masă… Lăsăm la rece pasta minim o oră, pentru ca gusturile să se armonizeze, apoi o servim rece, cu pâine proaspătă. I se potrivește una dintre expresiile moderne – este ”demențială”!