Mai mult turtițe moi și dantelate decât clătite așa cum le știm noi, acestea sunt însă gustoase, economice si ușor de făcut. În plus, sunt de post și se pot face fie dulci fie sărate.
Avem nevoie de:
2 căni de griș, 2 căni de făină albă, 5 căni apă caldă, o lingură zahăr, un praf de sare, 20 g drojdie uscată sau 50 g drojdie proaspătă, o lingură bicarbonat de sodiu sau praf de copt, opțional coaja unei lămâi și puțină esență de rom sau, dacă le dorim sărate, puțin praf de chimion, 100 ml ulei pentru prăjit
Preparare:
Amestecăm grișul cu făina, zahărul, bicarbonatul sau praful de copt. Dizolvăm drojdia cu o cană de apă călduță și turnăm peste făină. Punem condimentele si aromele. Turnăm puțin câte puțin restul de apă. Iese un aluat subțire, ca de clătite. Acoperim vasul cu aluat și lăsăm să crească 30 de minute. Va deveni spumos și mai gros. Încingem bine o tigaie pentru clătite, ungem cu foarte puțin ulei și punem 2 ceșcuțe de aluat. Mișcăm repede tigaia ca să se distribuie uniform aluatul. Trebuie să fie un strat mai gros, cam de 5 mm. Acoperim ușor cu un capac sau o farfurie și lăsăm 2-3 minute să se prăjească. Se vor forma mici găurele. Lăsăm până se încheagă deasupra și se vede ușor rumenită turtița pe margini. O întoarcem și lăsăm și pe cealaltă parte 3 minute. Obținem un fel de clătite groase, perforate pufoase. Le punem una peste alta pe măsură ce le prăjim iar la final apucăm toată grămada de turte și le întoarcem pe farfurie în grup, astfel că turtița de deasupra ajunge dedesubt și cea catre era pe platou ajun ge deasupra. Punem platoul cu clătite de griș într-o pungă până la servire și astfel devin elastice și se mențin moi. Obținem cca 12 clătite groase din aceste cantități. Sunt bune călduțe, cu dulceață sau miere și nuci. În versiunea sărată se pot unge cu sos de roșii sau cu zacuscă în post, iar în afara perioadelor de post, se pot servi cu brânză și roșii. Sunt foarte sățioase și se pot consuma chiar și reci, luate la pachet.