Lintea verde este considerată mai puţin atrăgătoare ca aspect, dar cunoscătorii ştiu că este deopotrivă gustoasă, sănătoasă şi săţioasă, fiind un aliment ideal în post. Iahnia de linte verde se prepară repede şi este mai gustoasă cu mămăligă caldă.
Avem nevoie de:
300 glinte verde uscată sau o conservă mare de linte fiartă, 2 cepe medii, 4 căţei de usturoi, 2-3 linguri ulei, 2 linguri făină albă, 2 bucăţi mari de gogoşari în oţet, o lingură oţet de la gogoşari sau oţet de mere (mai puţin acru), o linguriţă boia de ardei dulce, cimbru uscat, sare şi piper după gust
Preparare:
Alegem şi spălăm lintea uscată, apoi o lăsăm 2-3 ore la înmuiat în apă călduţă. Punem lintea la fiert cu 3 căni de apă călduţă, la foc iute iniţial şi apoi la foc mic. În cca. 30 de minute ar trebui să fie fiartă şi o verificăm strivind între degete 2-3 boabe. Fierberea la foc mic lasă boabele întregi, în timp ce fierberea la foc mare le face să se deschidă precum scoicile şi să se sfărâme înainte de a fi perfect fierte. Scurgem lintea fiartă în strecurătoare. Dacă folosim linte la conservă, doar aruncăm zeama, clătim cu apă rece şi scurgem lintea în strecurătoare. Separat călim bine în ulei ceapa tocată fin cu un praf de sare, până începe să se închidă la culoare, dar cu grijă să nu o ardem. Presărăm deasupra cepei prăjite făina, amestecăm pe foc, apoi adăugăm cimbru, boia, gogoşarii tocaţi mai mare şi turnăm 2 căni de apă călduţă şi oţetul (acesta este absolut necesar pentru că fără el mâncarea iese oarecum dulce şi fadă). Amestecăm bine, lăsăm să dea un clocot şi adăugăm lintea în sos. Mai lăsăm să clocotească împreună la foc mic până se leagă un pic sosul, apoi potrivim gustul de sare şi piper, adăugăm usturoiul ras, amestecăm şi oprim sursa de căldură. Acoperim vasul şi lăsăm astfel minim 30 de minute. Este mai gustoasă a doua zi şi se poate încălzi în tigaie, cu puţin ulei. Este foarte gustoasă cu mămăligă şi cu ceapă zdrobită şi sărată. Se păstrează numai la rece şi nu mai mult de 48 de ore.