O excelentă mâncare de toamnă-iarnă, care se pregătește ușor și este foarte gustoasă, e prazul cu măsline. Se poate face atât în versiune de post, caz în care folosim doar ulei la gătit, cât și în versiunea obișnuită, cu puțin unt sau o lingură de smântână adăugate la servit. În ambele variante iese foarte gustos
Avem nevoie de:
2 fire de praz nu prea groase, jumătate de ceașcă de ulei, 250 suc de roșii sau 125 g pastă de tomate, 200 g măsline negre mari, o lingură făină, o foaie de dafin, o linguriță zahăr, un cățel mare de usturoi, sare și piper după gust, opțional cimbru sau rozmarin uscat după preferință, zeama unei jumătăți de lămâie
Preparare:
Curățăm prazul, îl spălăm și tăiem în rondele groase de cca 1 cm partea albă. Partea verde o desfacem și o spălăm din nou cu grijă, pentru că poate conține nisip. Ulterior tocăm partea verde a prazului mărunt și presăm sare și zahărul, apoi frecăm cu mâna prazul verde cu sarea până devine ușor zemos. Punem într-o cratiță uleiul și călim bine rondelele de praz, pe ambele părți. Le scoatem cu o spumieră și în uleiul rămas punem la călit prazul verde mărunțit, amestecând mereu. Când începe să se îngălbenească, adăugăm usturoiul tocat fin și mai călim împreună acestea un minut. Adăugăm făina și amestecăm și mai călim un minut. Apoi dăm vasul de pe foc, turnăm deasupra sucul de roșii sau pasta de tomate dizolvată cu o cană de apă, punem măslinele și rondelele de praz călite anterior, foaia de dafin și eventual cimbrul sau rozmarinul și amestecăm. Gustăm și adăugăm sare și piper dacă e necesar. Dăm cratița acoperită la cuptor, să scadă la foc mediu timp de 30-40 de minute. Verificăm din când în când să nu scadă sosul prea tare și să nu se prindă. Dacă s-a îngroșat prea mult, picurăm puțină apă. La final stoarcem deasupra zeama de lămâie, iar dacă nu dorim un preparat de post, adăugăm o lingură de unt și amestecăm ușor. În versiunea de post, se poate servi și rece, dar dacă nu dorim neapărat un preparat de post, la servire poate fi completat cu puțină smântînă. Este ușor de făcut chiar și de cei mai puțin pricepuți sau îndemânatici și iese absolute delicious.