Este o prăjitură foarte uşor de făcut, pentru care doar amestecăm toate ingredientele şi turnăm totul în tavă. Şi gata. În ce priveşte gustul, unii îl vor adora pe viaţă, alţii îl vor declara definitiv de neadmis... Asta numai dacă folosim controversata halva de floarea-soarelui la prepararea acestui dulce de post – pentru că halvaua are un gust specific, ce place unora, dar nu tuturor... Vestea bună este însă că se poate înlocui halvaua cu nucă măcinată fin, unt de alune sau cu pesmet de biscuiţi zaharoşi.
Avem nevoie de:
O cană de ulei dublu rafinat sau margarină cu 80 la sută grăsime, din cele fără gust puternic (de alune sau de floarea-soarelui), 2căni de făină de grâu obişnuită, din cea de panificaţie preferabil, o cană de apă, o jumătate de cană de zahăr, 4 linguri de gem sau dulceaţă acrişoară cu bucăţi de fructe, 2 linguri de cacao, 100 g halva, 50 g nucă tocată nu prea fin, un plic de praf de copt, coaja rasă a unei portocale, un plic de zahar vanilat sau o lingură esenţă de vanilie, puţină esenţă de rom, opţional fructe uscate şi rahat tocate, iar pentru ornat 25 g fulgi de migdale şi 2 linguri zahăr tos. Dacă dorim o versiune care să nu fie de post, putem adăuga 2 ouă întregi bătute spumă sau înlocuim apa din compoziţie cu lapte
Preparare:
Pregătim o tavă de 25x32 cm cu hârtie de copt sau o ungem şi tapetăm cu făină. Încălzim cuptorul la 180 grade sau la nivel mediu, după caz. Amestecăm apa, zahărul, uleiul sau margarina topită, gemul şi aromele cu halva rasă prin răzătoarea mare, până se dizolvă zahărul şi halvaua aproape complet. Adăugăm restul ingredientelor (fără cele pentru ornate), amestecăm şi turnăm totul în tavă. Aluatul este precum cel de chec, poate puţin mai dens. Nivelăm frumos şi presărăm deasupra fulgii de migdale şi zahărul tos, în această ordine. Dăm tava la cuptor şi după 45 de minute facem testul cu scobitoarea. Dacă e necesar mai lăsăm prăjitura încă 5-7 minute (se coace mai lent decât cele cu ou). Scoatem prăjitura coaptă şi dacă nu suntem foarte mulţumiţi de aspect, mai presărăm şi foarte puţin zahăr vanilat cât e fierbinte. Lăsăm să se răcească în tavă complet, la temperatura camerei. Abia apoi tăiem prăjitura şi scoatem bucăţile din tavă. O păstrăm pe platouri sau farfurii care permit acoperirea şi rezistă astfel proaspătă chiar şi o săptămână. Dacă mesenii nu o termină în primele 15 minute…