Un adaos savuros și plin de vitamine pentru sosuri, care poate completa cu succes banala pastă de tomate pe timpul iernii se pregătește rapid, simplu, și nu necesită măsuri speciale de conservare. Pasta de ardei este un ingredient folosit de mai toate bucătăriile lumii, dar în acest caz este specială pentru că nu se coace și nu se fierbe nimic. Gustul rămâne proaspăt și se menține timp îndelungat.
Avem nevoie de:
2,5 kg ardei kapia, ardei grași roșii și gogoșari ( amestec în proporțiile dorite), 400 g sare grunjoasă neiodată, opțional 3 aspirine, 2 ardei iuți și o linguriță de cimbru uscat
Preparare:
Spălăm ardeioasele și le curățăm de semințe. Trebuie să obținem 2 kg de ardei curățați, pe care îi tăiem în cuburi mari sau în fâșii de un deget de groase. Punem pe rând ardeii în blender și îi transformăm în pastă fină. Dacă nu avem blender, se pot trece și prin mașina de tocat carne, dar se va pierde mult din sucul lor. Dacă folosim cimbru, adăugăm cimbrul uscat și bine mărunțit în blender cu ultima porție de ardei. După ce totul s-a transformat într-un lichid ușor spumos de consistența smântânii, adăugăm sare. Cantitatea de sare depinde de metoda de conservare aleasă. Dacă vrem un gust mai proaspăt, mai puțin sărat și tolerăm aspirina, adăugăm peste pastă doar 250 g de sare și aspirinele bine mărunțite ( pulbere). Dacă nu suportăm aspirina, adăugăm peste ardeii măcinați 400 g de sare. Amestecăm totul foarte bine, până simțim că sarea s-a dizolvat. Nu este necesară fierberea, nici măcar sterilizarea ulterioară, pentru că sarea și eventual aspirina conservă perfect ardeii cruzi. Punem pasta în borcănele mici, preferabil de 200 ml și le înfiletăm strâns capacele. Ies 10-11 borcănele, suficiente pentru o iarnă întreagă într-o gospodărie obișnuită. Se păstrează la răcoare, dar nu e necesară punerea lor în frigider. În beci sau în cămara neîncălzită temperatura e perfectă pentru păstrare. Preparatul este bun de consum după 15 zile. Se adaugă 1-2 lingurițe în sosuri, dar se ține cont de faptul că este destul de sărat.