I se spune ”plăcintă” nu pentru că ar semăna cu clasicele plăcinte din Moldova şi Bucovina, ci pentru că aşa numesc ardelenii orice prăjitură cu cremă sau fructe. Şi este vorba despre o delicioasă prăjitură rustică şi simplă din zona Sibiului, ce are deopotrivă cremă şi fructe. Se face uşor, chiar dacă durează ceva mai mult aşteptarea. Şi este foarte, foarte gustoasă, mai ales dacă e făcută cu prune. În lipsa lor se pot folosi alte fructe, inclusiv, de pildă, piersici din compot.
Avem nevoie de:
Pentru aluat: 3 gălbenuşuri de ou, 100 grame unt, 50 g untură de porc, 350 g făină albă pentru pâine, 200 ml lapte, 100 g zahăr tos, 15 g drojdie proaspătă, coaja unei lămâi, un pliculeţ mic de zahăr vanilat, puţină sare
Pentru cremă:
3-4 linguri griş, 500 ml lapte, 200 g zahăr, 3 ouă, 1 zahăr vanilat, un vârf de cuţit de sare, 100 g de unt, 150 g smântână grasă, 1 kg prune cântărit cu sâmburi. Opţional pentru ornate puţină scorţişoară şi zahăr vanilat pudră
Preparare:
Reţeta este pentru o tavă mare de cuptor de aragaz, de 30x40 cm. Pentru aluat, punem drojdia cu puţin lapte călduţ şi 2 linguri de zahăr, amestecăm bine şi lăsăm să dospească până face beşici la suprafaţă şi creşte volumul. Între timp pregătim într-un vas făina cernută cu sare, restul de zahăr, arome şi toată grăsimea. Când drojdia a dospit, încorporăm în ea gălbenuşurile şi restul de lapte, apoi turnăm totul peste făină şi amestecăm bine, până iese un aluat moale, nelipicios. Punem în tavă hârtie de copt şi distribuim aluatul uşor, cu mâna, în strat cât mai egal. Îl lăsăm apoi să crească în tavă. Între timp curăţăm fructele de sâmburi şi le tăiem felii, apoi pregătim crema. Pentru această cremă fierbem griş cu laptele şi zahărul, îl dăm deoparte şi cât este încă fierbinte încorporăm untul tăiat bucăţele. Amestecăm cât să se topească untul şi lăsăm să se răcorească aproape complet. Când este doar puţin caldă crema de griş, batem ouăle întregi cu smântâna şi adăugăm câte puţin peste grişul cu lapte, amestecând bine, ca să nu fie boţuri. Crema aceasta va fi foarte lichidă. După ce aluatul şi-a dublat volumul în tavă, adică după cel puţin o oră, punem tava la copt, la foc mediu, pentru 20-25 de minute, în cuptor deja încălzit. Aluatul nu trebuie să se coacă complet, ci să formeze deasupra o crustă fermă şi să fie doar un pic rumen. Scoatem tava, presărăm fructele, turnăm uniform amestecul cu griş şi dăm tava înapoi la copt pentru alte 30-40 minute, până se încheagă crema de griş, fără a fi necesar să se rumenească. Scoatem tava şi lăsăm să se răcească complet înainte de a tăia prăjitura în bucăţi. Putem presăra în plus puţin zahăr pudră vanilat amestecat cu scorţişoară, chiar înainte de a o tăia, pentru un plus de savoare şi pentru un aspect mai puţin rustic. Dacă nu se consumă în 24 de ore, se ţine la rece. Este minunată în orice anotimp şi cu orice fructe, dar versiunea clasică cu prune este printre cele mai reuşite.