Este o versiune de zacuscă pentru gospodinele mai comode sau care nu pot sta îndelung să amestece în oală. Se face relativ repede, legumele nu se coc, ci se prăjesc iar zacusca scade în cuptor și este amestecată doar de 2 ori. Gustul este foarte asemănător cu al preparatului clasic.
Avem nevoie de:
1 kg ciuperci sau vinete, 1 kg ardei kapia și gogoșari în amestec, 1 kg ceapă, 1 kg suce de roșii sau 2 conserve de roșii pasate/triturate, 500 ml ulei de floarea soarelui, sare și piper după gust, opțional o foaie de dafin
Preparare:
Vinetele sau ciupercile se spală și se taie bucățele, apoi se prăjesc bine cu o treime din cantitatea de ulei, până se înmoaie și se rumenesc ușor. Ardeioasele le spălăm, le curățăm de cotoare și le tocăm felii sau cubulețe, apoi le rumenim în altă treime din ulei. Ceapa o tocăm fin și o punem cu restul de ulei într-o cratiță care încape în cuptor, la călit, pe ochiul de la aragaz. Secretul este să avem răbdare să se călească bine de tot ceapa, amestecând să nu se prindă, până e aurie roșcată. Între timp, cu un mixer vertical zdrobim ciupercile sau vinetele prăjite și ardeii bine căliți, împreună. Nu este necesar să devină chiar o pastă fină, ci să le mărunțim atât cât ne place. Când ceapa s-a călit destul, adăugăm peste ea amestecul de ardei și ciuperci sau vinete, amestecăm, lăsăm să se călească împreună un minut, apoi adăugăm roșiile pasate și foaia de dafin și gustăm de sare și piper. Încingem cuptorul la foc mediu. Acoperim cratița cu folie de aluminiu și cu o scobitoare sau furculiță dăm multe găuri în învelitoare. Ideea este să nu stropească zacusca în tot cuptorul, dar să și poată ieși aburul din cratiță. Punem zacusca în cuptorul încins și lăsăm cca 30 de minute. După acest interval scoatem cu grijă cratița, îndepărtăm folia și amestecăm ușor, fără să radem ceea ce s-a uscat pe marginile oalei. Punem înapoi în cuptor și lăsăm să scadă descoperită zacusca, amestecând la 10 minute, până are consistența de zacuscă. În total durează cam 60-70 de minute. Punem preparatul fierbinte în borcane pe care le închidem bine și la învelim într-o pătură groasă. Lăsăm astfel borcanele 24 de ore, să se răcească lent. Se poate folosi și metoda sterilizării suplimentare în baie de apă, dar nu este necesară dacă păstrarea borcanelor se face la răcoare. Zacusca astfel pregătită nu este deloc dietetică, dar este extrem de gustoasă și reușește chiar și celor mai puțin experimentați.