Este o foarte gustoasă și aspectuoasă combinație de legume, plină de vitamine și ușor de făcut și de păstrat. De fapt, de fiecare dată această salată poate ieși diferit, pentru că putem alege diferite combinații de legume. Întotdeauna va fi însă deosebit de gustoasă atât în post, lângă preparate simple de cartofi, fasole, linte sau năut, dar și în restul perioadelor, ca garnitură perfectă la o friptură din carne mai grasă. Din cantitățile de mai jos iese un borcan de 10 litri de salată, care poate fi transferată în 24 de borcănele cu capac înfiletat pentru păstrare mai ușoară.
Avem nevoie de:
1,5 litrioțet, 50 g semințe de muștar, 2 kg gogoșari, 1 kg ardei gras, 1 kg ceapă, 1 kg morcov, 2 kg castraveți, 2 kg gogonele, 1 kg mere verzi sau varză albă sau conopidă, 2 linguri rase sare, 10 aspirine netamponate, 500 ml ulei, 500 g zahăr, o frunză mare de dafin, puțin praf de cuișoare
Preparare:
Cel mai mult durează spălarea și tăierea legumelor, care se pun în vase separate. Totul se taie felii nu prea groase sau cuburi mai măricele, după dorință. Într-un alt vas încăpător punem oțetul, uleiul, sarea și zahărul, împreună cu frunza de dafin și boabele de muștar și praful de cuișoare. Când clocotește amestecul, punem morcovul tăiat și îl lăsăm să fiarbă în acest lichid cam 15 minute. Scoatem feliile de morcov cu o spumieră într-un lighean mai mare, apoi în lichidul clocotind punem pe rând celelalte legume, adică varza sau conopida, apoi gogonelele, apoi castraveții, apoi gogoșarii și ardeii și la urmă ceapa. Fiecare dintre legumele care sunt mai puțin tari decât morcovul se lasă să clocotească doar până se înmoaie puțin, adică 5-6 minute, apoi se scot cu spumiera și se pun peste restul celor din lighean. La final, cât legumele sunt calde încă, sfărâmăm aspirinele bine de tot și presărăm praful peste legumele din lighean, amestecăm ușor ca să ajungă peste tot și umplem cu acest amestec un borcan sau un vas mare cu capac. Deasupra turnăm și lichidul în care au fiert. Vor sta minim 5 zile în acest vas, la temperatura camerei. Dacă ulterior putem ține vasul mereu în frigider, nu mai e nevoie de nici o altă operațiune. Dacă vrem să păstrăm salata la temperatura mediului ambiant, transferăm salata, bine îndesată, în borcane de 400 ml cu capac, turnăm deasupra în fiecare borcan puțin ulei fierbinte, astupăm cu capacul bine strâns și nu umblăm la borcane până la servire.