Dacă ne-am cam săturat de ”salade de boeuf”, această rețetă poate fi o descoperire care ne va încânta. Desigur, dacă ne plac peștele afumat și maioneza. Se face la fel de repede ca o simplă salată orientală, dar cu siguranță rezultatul este delicios
Avem nevoie de:
maioneză din 4 gălbenușuri și 400 ml ulei de măsline obișnuit, o lămâie, 4 cartofi medii, fierți în coajă și răciți, 2 cepe mari, 2 linguri oțet, un gogoșar în oțet, 150 g somon afumat sau alt pește afumat, sare și piper după gust, o lingură muștar cu hrean, o foaie de dafin, opțional 100 g măsline mari și câteva frunze de pătrunjel
Preparare:
Tăiem ceapa peștișori, o frecăm cu sare până lasă zeamă, o stoarcem bine și o stropim cu oțetul și o lingură de apă. O punem într-o tigaie cu capac, cu tot cu zeamă și cu foaia de dafin, la foc mic, până se înmoaie bine ceapa și zeama s-a evaporat. Amestecăm să nu se prindă. Când e gata, punem ceapa într-o strecurătoare să se răcească deplin. Între timp feliem subțire gogoșarul și măslinele, iar cartofii răciți și curățați îi tăiem cubulețe cu latura de cca 1 cm sau puțin mai mari. Pregătim maioneza, o acrim cu zeama de la jumătate de lămâie, punem în ea și un vârf de cuțit de coajă rasă de lămâie, muștarul, sare și piper puțin mai mult decât ar fi necesar (pentru că, se știe, cartofii ”trag” sarea din mâncare). Punem peste cartofi ceapa răcită și scursă, jumătate din peștele afumat (ales în prealabil de eventuale oase și de piele, și rupt bucățele mici), gogoșarul, măslinele și aproape toată maioneza. Din maioneză păstrăm doar puțină, dacă vrem să ornăm preparatul mai sofisticat. Acoperim salata cu folie alimentară și o dăm la rece minimum o oră. Tot la rece păstrăm și restul de pește afumat. Pentru servire, montăm apoi salata grămăjoară pe un platou sau în porții individuale, presărăm peste ea bucățele din peștele afumat rămas, frunzulițe de pătrunjel verde și piper, eventual facem dungulițe de maioneză, dacă am păstrat. Deasupra mai putem adăuga felii subțiri de lămâie, plasate artistic, și o mică ninsoare cu piper negru sau roșu. Este o salată foarte consistentă, în pofida gurstului delicat, așa că este indicată servirea în porții mici. Oricum, se va termina de pe platou mai repede decât v-ați fi așteptat...