E un desert uşor de făcut şi foarte plăcut, potrivit pentru serile calde de primăvară târzie sau chiar pe post de cremă pentru un tort delicat şi uşor.
Avem nevoie de:
4 albuşuri de ouă crude, o cană de căpşuni foarte coapte, o cană de zahăr, 2 linguri miere polifloră, o cană de smântână grasă sau imitaţie de frişcă lichidă, 2 linguri zahăr vanilat, 4 pliculeţe gelatină, o lingură zeamă de lămâie, opţional un vârf de cuţit cream tartar şi un blat de tort
Preparare:
Batem frişca cu 2 linguri de zahăr, mierea şi vanilia şi o dăm la rece. Punem gelatina la înmuiat cu jumătate de cană de apă rece. Albuşurile le separăm cu grijă şi le punem într-un vas foarte curat. Dacă are urme de grăsime, acestea nu se vor bate bine. Adăugăm peste albuşuri căpşunile zdrobite (păstrăm câteva întregi doar pentru decor), praful tartar, dacă folosim, sau zeama de lămâie, zahărul. Batem totul bine, până ce devine o spumă aerată, destul de densă, precum neaua de albuşuri pentru bezea, dar de culoare roz. Pregătim la îndemână fie cupele în care vom servi, fie blatul de tort feliat subţire. Încălzim gelatina până se topeşte complet, dar fără să fiarbă. Punem în ea o lingură de spumă de căpşuni, amestecăm repede, apoi turnăm toată gelatina peste spumă şi amestecăm bine. Deasupra punem şi frişca răcită şi amestecăm repede, cu mişcări ample, de sus în jos, ca să încorporăm frişca înainte de a se închega amestecul cu gelatină. Turnăm totul în cupe frumoase de sticlă sau folosim amestecul pe post de cremă într-un tort cu blat foarte uşor, spongios. Amestecul se poate orna cu căpşuni întregi, frişcă, frunze de mentă sau doar cu bomboane mici. Trebuie să stea la rece minimum o oră, timp în care spuma se va închega uşor, asemănător cremei din tortul Diplomat. Se serveşte cât mai rece şi este absolut delicioasă.