Dacă ne grăbim foarte tare, dacă e cald şi nu ne atrage deloc ideea de a sta cu orele în bucătărie, dar şi dacă vrem un preparat uşor şi plăcut, această ciorbă este o idee bună.
Avem nevoie de:
O salată verde mare, 150 g costiţă afumată, 1 ou, o linguriţă făină, un morcov mic, o ceapă, sare şi piper după gust, zeama unei jumătăţi de lămâie, 2 linguri ulei, opţional verdeaţă tocată şi smântână
Preparare:
Desfacem salata în foi şi o spălăm foarte bine în apă rece, frunză cu frunză. Dacă dorim o textură crocantă în ciorbă, putem înlocui salata cu varză chinezească. Tăiem frunzele în fâşii de un deget de late. Radem morcovul prin răzătoarea rotundă mare. Tocăm fin ceapa. Tocăm costiţa în cubuleţe sau fâşii mărunte. În oala de ciorbă punem doar o lingură de ulei şi în el călim costiţa la foc mic, până se rumeneşte uşor. Adăugăm deasupra ceapa şi le călim împreună doar până ce devine uşor transparentă. Punem şi morcovul deasupra şi îl călim uşor, amestecând mereu, ca să nu se prindă. Turnăm 1,5 litri de apă, punem puţină sare şi câteva boabe de piper şi lăsăm să fiarbă acoperit, până ce morcovul e bine pătruns. Între timp batem oul cu puţină sare, piper şi făina şi prăjim într-o tigaie, în uleiul rămas, o omletă. O lăsăm să se răcească şi o tăiem în fâşii cam de 1 cm lăţime. Când ciorba a fiert, stoarcem lămâia (astfel salata va rămâne verde), adăugăm frunzele de salată şi fâşiile de ou şi lăsăm să dea un clocot împreună la foc mic. Gustăm şi dacă e necesar adăugăm sare şi piper. Servim ciorba de salată caldă, eventual cu smântână şi verdeaţă presărată deasupra. Evităm însă să dregem întreaga ciorbă, dacă nu se va consuma integral imediat, pentru că preparatul dres şi păstrat la frigider poate avea tendinţa să se amărească iar frunzele de salată devin brune şi va arăta neplăcut. Este preferabil ca această ciorbă să fie pregătită doar cu puţin timp înainte de a fi servită şi merită efortul, pentru că este delicioasă.