Preparatul este rapid, deloc dificil, gustos și se poate pregăti deopotrivă în versiune de post sau în cea cu adaos de cârnăciori. Pentru rezultate optime, ideală este mazărea verde congelată.
Avem nevoie de:
2 cepe medii, 3-4 linguri ulei, o pungă de mazăre congelată, o lingură de zahăr, 2 linguri de oțet, 2-3 bucăți de gogoșari în oțet pentru aspect, 2 linguri pline de muștar, o lingură făină albă, sare și piper după preferință, opțiopnal pătrunjel verde tocat și un cârnăcior de calitate
Preparare:
Este importat să NU decongelăm mazărea. Ea va rămâne în congelator până o punem în oală. Curățăm și tocăm fin ceapa. Punem ceapa tocată cu uleiul la prăjit, pe foc mic, amestecând mereu, până se înmoaie bine și își schimbă un pic culoarea. Scoatem punga de mazăre, o tăiem și răsturnăm boabele înghețate peste ceapa rumenită, păstrând tigaia pe foc. Amestecăm, turnăm puțină apă, cât să acopere de un deget mazărea. Dacă folosim cârnăcior, adăugăm felii din el. Presărăm zahărul – este obligatoriu pentru a scoate în evidență gustul plăcut de mazăre proaspătă. Acoperim și lăsăm să fiarbă la foc mediu până se pătrunde bine mazărea. De regulă durează 15-30 de minute, depinde de cât era de fragedă când a fost congelată. Testăm presând între degete 2-3 boabe, care ar trebui să se zdrobească foarte ușor când e gata. Presărăm peste mazăre făina, amestecăm repede, adăugăm oțet, muștar, sare și piper și mai lăsăm să dea un clocot. Dacă e prea puțin lichid, mai turnăm și un strop de apă, pentru a se forma un sos nu foarte gros. La final adăugăm felii de gogoșar în oțet și eventual pătrunjel verde. Stingem aragazul și lăsăm acoperit preparatul încă 10-15 minute. Este excelent cald sau rece. În versiunea fără carne poate fi și o minunată garnitură la chiftele sau grătar de orice fel. Se asortează perfect și cu chiftele de cartofi.