Acest preparat este prin excelenţă o mâncare specifică primăverii, dar cei ce au avut inspiraţia să congeleze urzici proaspete au remarcat că se pot folosi la fel de bine, în orice anotimp, urzicile congelate pentru acest fel rustic. Este minunat pentru remineralizare şi detoxifiere, perfect în curele de slăbire şi, peste toate, este gustos, hrănitor şi uşor de pregătit.
Avem nevoie de:
O ceapă mare, 2-3 linguri ulei sau unt gras, 3 farfurii pline cu vârf cu urzici proaspete, 2 linguri rase de făină albă, 2 căţei de usturoi, sare, piper şi zeamă de lămâie după gust, 3-6 ouă proaspete
Preparare:
De la urzici se folosesc numai frunzuliţele din vârful tijelor, care se culeg aşa cum sunt prinse, în smoc. Indiferent dacă folosim urzici crude sau congelate, pentru început le vom spăla şi pune într-o oală cu apă clocotită cu puţină sare, unde le vom fierbe 5 minute. Scurgem zeama, punem urzicile într-o strecurătoare ca să se scurgă complet, le răcim acolo şi apoi le tocăm grosier. După ce au fost opărite nu mai înţeapă, aşa că le putem manevra fără teamă. Într-o crăticioară punem la încins untul sau uleiul. Tocăm fin ceapa, o presărăm cu sare şi o călim în unt, până devine translucidă şi începe să se caramelizeze pe margini. Presărăm deasupra făina, amestecăm repede, lăsăm 2 minute să se călească făina şi stingem cu urzicile tocate. Amestecăm repede şi picurăm puţină apă, apoi continuăm să amestecăm şi mai punem apă dacă e nevoie. Trebuie să se lege ca un sos, dar să nu se prindă. La final adăugăm după gust zeamă de lămâie, sare, piper şi usturoiul zdrobit. Amestecăm şi lăsăm acoperit vasul cu urzici cel puţin 30 de minute. Servim mâncarea călduţă, cu 1-2 ouă prăjite ochiuri deasupra fiecărei porţii. Mulţi preferă preparatul cu mămăliguţă şi puţină smântână, alţii însă îl preferă servit cu orez fiert.