Dacă ne plac crutoanele sau pur și simplu ne place să înmuiem miez de pâine în sosul rămas de la salata de roșii, aceasta este rețeta perfectă. Seamănă cu o salată banală de roșii cu castraveți, dar un mic amănunt o face absolut savuroasă.
Avem nevoie de:
2 felii de pâine mai veche, 2 roșii, un castravete măricel, 2-3 fire de ceapă verde sau o ceapă roșie obișnuită, 100 g brânză tofu pentru versiunea de post sau mozzarella pentru versiunea obișnuită, 2 crenguțe bucuioc, jumătate cană ulei de măsline, sare, piper, opțional jumătate de lămâie și fasole albă fiertă.
Preparare:
Tăiem pâinea cubulețe și facem crutoane ușor rumenite, folosind o tigaie și o parte din uleiul de măsline. Nu e nevoie de mult ulei, pentru că nu ne dorim să fie grase. Le scoate oricum pe un șervet ca să lase uleiul în exces. Stoarcem puțină zeamă de lămâie și presărăm sare și piper pe crutoane, pe care le punem la fundul castronului în care vom face salata. Roşiile le tăiem bucăţele, nu prea mici. Peste ele adăugam castraveţii tăiaţi rondele, ceapa tăiată fin și o ramură de busuioc tocată mărunt. Acest amestec îl punem peste crutoane chiar înainte de servire, presărăm brânză și restul de busuioc, un pumn de fasole fierte dacă dorim, sare, piper, eventual zeamă de lămâie și ulei, dacă e necesar. Amestecăm scurt și lăsăm 10 minute castronul la temperatura camerei, apoi îl putem duce la masă. Este o salată consistentă, care nu e dintre cele demne de o dietă severă, dar e foarte gustoasă, atât în versiunea de post, cât și în cea obișnuită