Dacă nu ştim care e diferenţa, ei bine, e cam aceeaşi ca între pâine dospită clasică şi pâinea rapidă cu bicarbonat… Fiecare produs are savoarea lui. Mucenicii cu bicarbonat sunt mai puţin pufoşi iniţial şi nu au forma dolofană perfectă, dar dacă sunt bine glazuraţi cu miere şi stau câteva ore la temperatura camerei, sunt absolut delicioşi şi au o textură uşor crocantă. Sunt o soluţie ideală dacă nu avem timp să lăsăm aluatul la dospit cu orele.
Avem nevoie de:
500 gfăină albă pentru panificaţie, 250-300 ml apă, 100 g unt, coajă de lămâie, zahăr vanilat, puţină esenţă de rom, jumătate de pliculeţ de praf de copt, o linguriţă de bicarbonat de sodiu alimentar (stins cu puţin oţet), puţină sare, 50 g zahăr, plus 200 g zahăr pentru ”faţa rumenă”, 100 g nucă rumenită şi măcinată, jumătate de cană de miere
Preparare:
Amestecăm făina, apa, prafurile pentru copt, sarea, trei sferturi din ulei, 50 g zahăr şi aromele. Frământăm bine şi adăugăm câte puţin din restul de ulei. După ce este bine frământat, aluatul este elastic, nu se lipeşte şi are consistenţa unui aluat de pâine înainte de dospire. Formăm colăcei în forma cifrei 8, de mărimea dorită, şi îi punem în tăvi pe hârtie de copt. Îi coacem cca. 25 de minute sau mai mult, în funcţie de cuptor. Atenţie, nu vor fi prea rumeni deasupra, pentru că nu au fost unşi cu ou, aşa că e bine să verificăm dacă au început să se rumenească dedesubt - acesta e semnul că s-au copt. Dacă avem mai multă experienţă, putem bate în colăcei cu degetul – dacă sunt bine copţi sună grav, înfundat, iar colăcelul e deja uşor şi mai pufos, dar cu coaja crocantă. Lăsăm colăceii să se răcorească puţin în tavă, în afara cuptorului. Între timp ardem zahărul la culoare auriu-roşcat, stingem cu trei sferturi de pahar de apă şi fierbem până ce se dizolvă caramelul şi capătă consistenţă de sirop foarte subţire. Cât e fierbinte, cu o pensulă ungem bine colăceii deja răcoriţi, care vor absorbi parţial siropul şi vor deveni rumeni şi mai lucioşi. Lăsăm să se răcească de tot. Între timp rumenim uşor nuca şi o măcinăm. Punem mierea într-o crăticioară şi o încălzim doar cât să devină lichidă, dar cu atenţie, să nu o fierbem. Trecem partea de deasupra a fiecărui mucenic succesiv prin miere şi nucă şi lăsăm să se răcorească totul complet, pe platouri, cu partea cu nucă în sus. După ce glazura s-a mai întărit, îi putem clădi suprapuşi. Sunt buni cu ceai, vin alb sau chiar cu lapte, pentru cei ce nu postesc în această perioadă.