În ciuda denumirii pompoase, este poate cel mai rapid şi simplu desert posibil, de post, dar spectaculos. E ideal când apar musafiri dragi pe neaşteptate sau când vrem să facem cuiva din familie o surpriză fără să ne dăm peste cap tot programul cu pregătiri. Și mai are o calitate acest tort: nu poate fi ratat aproape niciodată…
Avem nevoie de:
500 g fructe proaspete sau din compot, cât mai frumoase şi întregi, 500 g zeamă de compot foarte limpede sau apă simplă, 2 plicuri jeleu pentru torturi alb sau roşu (tort jeleu, nu gelatină clasică), zahăr după gust (depinde cât de dulce e zeama de compot), zahăr vanilat, 200 ml frişcă vegetală sau 50 g cocos răzuit.
Preparare:
Este important să avem fructe frumoase. Dacă folosim fructe proaspete, le spălăm şi le scurgem bine. Dacă sunt din compot, doar le scurgem. Le tăiem bucăţi măricele, iar dacă sunt fructe de pădure le lăsăm întregi. Într-un castron mai înalt sau o formă de copt căptuşim interiorul cu fâşii de folie de prospeţime alimentară, astfel încât marginile să le revărsăm peste marginile vasului (dacă avem formă de silicon, nu e necesară folia). Punem în vas fructele, aranjate cam până la jumătate din înălţimea formei. Gustăm zeama de compot şi o îndulcim după dorinţă, dar trebuie să ţinem cont că, dacă fructele sunt mai acrişoare şi proaspete, va trebui să facem jeleul mai dulce. Facem jeleul cu zeama din compot, exact după instrucţiunile de pe plic. Îl turnăm cu grijă rapid peste fructe, cât mai aproape de ele, ca să nu facă bule de aer. Lăsăm forma nemişcată 10 minute, iar apoi o dăm la rece pentru alte 20 de minute. Între timp batem frişca, dacă folosim. Scoatem forma din frigider şi cu mare grijă o acoperim cu platoul pe care vom servi tortul de jeleu. Prindem cu ambele mâini cele două vase şi răsturnăm cu o mişcare scurtă, astfel încât platoul devine baza şi forma e cu dosul în sus. Scoatem uşor forma şi cu mare grijă desprindem folia de pe jeleu. Ornăm din loc în loc cu frişcă bătută sau presărăm puţin cocos răzuit. Păstrăm la rece şi servim jeleul tăiat felii, ca pe orice tort. Dacă nu vrem să ne complicăm cu răsturnatul formelor, pur şi simplu îl pregătim în pahare frumoase, cu picior, dar care să reziste când turnăm lichidul cald peste fructele puse în ele. Dacă pregătim jeleul în pahare, punem deasupra la final un moţ de frişcă şi servim preparatul din ele. Este gustos, răcoritor, uşor şi sănătos.