Puţini sunt cei care nu asociază mititeii, salamul, hotdog-ul sau chiar ouăle fierte cu sos de muştar. Suntem obişnuiţi să îl cumpărăm din magazine, dar este extrem de economic şi cu siguranţă foarte gustos dacă îl pregătim acasă. Nu e nevoie de nici un efort, doar de răbdare. Şi asta nu pentru că durează mult prepararea, ci pentru că produsul trebuie lăsat la macerat.
Avem nevoie de:
100 g faină de muştar, 180 ml vin alb sec, 20 ml oţet din vin, o lingură faină albă de grâu, o linguriţă miere, o lingură ulei, sare, piper, foi de dafin pulbere, enibahar, piper, sare, opţional o linguriţă rasă de curcuma pentru culoare
Preparare:
Cernem faină de muştar şi o amestecăm cu făină albă şi curcuma. Încălzim vinul, îl amestecăm cu zahărul sau mierea şi oţetul şi turnăm câte puţin peste amestecul de făină de muştar. Potrivim gustul cu sare, piper şi condimentele sub formă de pulbere. Rezultatul va avea consistenţa unui sos nu prea gros şi gustul va părea dominat de făină. Amestecul îl acoperim şi îl lăsăm 48 de ore la loc răcoros, dar nu în frigider. În acest timp totul va căpăta consistenţă obişnuită de muştar şi gustul neplăcut de făină crudă va dispărea. Amestecăm în compoziţie uleiul, potrivim gustul cu sare, piper, oţet şi condimente, dacă este necesar, apoi transferăm totul în borcan, care se poate închide şi păstrăm în frigider. Astfel preparat, fără conservant, rezistă 2 săptămâni în frigider.