Dacă ne plac deopotrivă dovleceii pane și cei pregătiți la cuptor cu brânză, dacă îi vrem deopotrivă crocanți, dar și lipicioși și moi, iată o combinație care poate deveni în câteva minute preferata noastră pentru o viață…
Avem nevoie de:
1-2 dovlecei de cca 20-24 cm lungime și minim 6 cm diametru, ulei pentru prăjit, sare, piper, un glob mic de mozzarella, 2-3 linguri cascaval, 100 g spanac decongelat și bine scurs, 100 g brânză de vaci cremoasă sau de capră, jumătate de cană de făină albă, 2-3 ouă, jumătate de cană pesmet
Preparare:
Spălăm dovlecelul și îl tăiem transversal în felii rotunde, groase de 1,5-2 cm, din care scoatem cu grijă miezul. Trebuie să obținem un fel de cerculețe în care se păstrează miez pe margine, dar din care au disparut complet zonele cu semințele. Capetele și partea cu semințele se toacă și se rumenesc bine în puțin ulei. Amestecăm într-un castron miezul de dovleac prăjit cu spanacul bine mărunțit și brânzeturile rase. Așezăm cilindrii de dovlecel pe hârtie de copt, cu deschiderea vertical, ca să îi putem umple îndesat cu compoziția cu brânză și să nivelăm. Introducem ușor o spatulă pe sub fiecare cerculeț umplut, ca să nu cadă brânza din interior, și tot cu grijă îl trecem succesiv, pe ambele părți, prin făină albă, ou și pesmet, apoi prăjim dovleceii până se rumenesc ușor pe ambele fețe. Scoatem feliile pe hârtie absorbantă și apoi le servim calde, cu salată proaspătă. Sunt crocante la exterior iar interiorul e moale și foarte elastic, dacă sunt servite calde. Preparatul este o surpriză adorată chiar și de cei care nu suportă dovleceii pane din cauza gustului modest și destul de fad.