Tarta Tatin este unul dintre deserturile clasice şi celebre ale lumii, care are două mari calităţi pentru gospodina de azi – este uşor de pregătit şi arată spectaculos. Se poate face din diferite fructe, dar reţeta originală iese cel mai bine cu mere sau pere. Putem folosi şi gutui ori ananas, dar acestea trebuie fierte prealabil în sirop de zahăr. Se pot folosi şi prune sau piersici, dar în acest caz trebuie să fie mai puţin coapte, ca să nu se terciuiască.
Avem nevoie de:
1-1,5 kg mere, un pachet aluat foetaj congelat, un pachet unt gras, 200g zahăr, 2 plicuri zahăr vanilat, opţional scorţişoară
Preparare:
Adevărata tartă Tatin este cu bucăţi de mere mari, este inaltă. Durează mai mult prepararea, dar merită efortul. Curăţăm merele de coajă, le tăiem în jumătăţi şi le scoatem căsuţele cu seminţe.
Untul trebuie să fie foarte rece. Tăiem din el cam o treime de pachet şi păstrăm această bucată la rece, iar restul îl tăiem cuburi şi îl topim într-un vas. În cratiţa foarte curată în care vrem să facem tarta punem să se ardă 120 g zahăr cu o lingură de apă. Când caramelul este auriu spre roşcat, punem în el bucata de unt rece şi amestecăm repede, până se dizolvă şi devine un sos. Dacă dorim tarta mai dulce, peste jumătăţile de mere presărăm uniform restul de zahăr şi eventual scorţişoara, dacă folosim. Nu este însă obligatoriu adaosul de zahar, dacă folosim mere dulci. Aşezăm în sosul din cratiţă, cât e cald încă bucăţile de mere, vertical, ordonat, în spirală. Deasupra ungem bine merele cu restul de unt şi presărăm zahărul vanilat. Punem cratiţa cu mere la copt pentru 30 de minute, la foc mediu-mare, adică 180 de grade. Între timp din aluat tăiem un disc cu diametru puţin mai mare decât cratiţa în care am pus merele. Păstrăm discul de aluat la rece, eventual chiar în congelator, până îl vom folosi. Când merele s-au copt, scoatem cratiţa şi le lăsăm doar puţin să se răcorească. Punem peste ele foaia de aluat foarte rece şi cu coada unei linguri împingem marginile foii între marginea cratiţei şi mere. Trebuie să avem în minte că prăjitura va fi răsturnată iar aluatul trebuie să păstreze o formă de castronaş sau de strachină. Înţepăm în câteva locuri aluatul şi dăm totul la copt tot la aceeaşi temperatură, pentru 35-40 de minute. La final aluatul trebuie să fie auriu şi crocant desupra. Lăsăm totul să se răcorească în cratiţă, dar nu complet, ci cât să putem manevra totul în siguranţă. Punem apoi platoul peste prăjitură şi întoarcem cu grijă tarta, api extragem lent cratiţa. Dacă totul a fost corect preparat, tarta ar trebui să alunece fără a se lipi sau rupe. Se serveşte după ce este complet rece, tăiată felii precum tortul, simplă sau alături de frişcă ori îngheţată. Este savuroasă!