Este o mâncare foarte sănătoasă, revigorantă și aromată. Singurii care nu o vor iubi sunt cei ce nu preferă gustul special al țelinei. Rețeta e foarte veche, întâlnită în multe țări europene și se crede că era consumată de cavalerii medievali pentru a fi viguroși și curajoși. Deși este considerată benefică pentru domni, grație anumitor proprietăți foarte cunoscute astăzi ale țelinei, această tocană este foarte utilă și femeilor, mai ales celor anemice și apatice, prin efectul rapid de vitaminizare și prin starea de bună dispoziție pe care o conferă imediat după consum.
Avem nevoie de:
O rădăcină de țelină, jumătate de pachet de unt, o ceapă mare, un pui porționat sau 3-4 pulpe de pui, 2 linguri de făină, jumătate de lămâie, o lingură zahăr, 2-3 linguri smântână,sare și piper după gust, puțin ulei de floarea soarelui, opțional o lingură pastă de tomate
Preparare:
Curățăm rădăcina de țelină, o tăiem pe lungime în sferturi și apoi în felii de cca 1 cm groase. Topim untul într-o tigaie și rumenim bine feliile de țelină, pe rând, fără a se arde. Le scoatem pe o farfurie separat. În untul rămas adăugăm puțin ulei și rumenim bucățile de pui. Le scoatem separat. În grăsimea rămasă prăjim ceapa cu puțină sare și piper, iar spre final adăugăm pasta de tomate, dacă folosim. Punem deasupra bucățile de țelină și de pui, turnăm apă cât să să le acopere puțin și fierbem acoperit parțial, până ce țelina și carnea s-au pătruns. Separat facem un rântaș foarte puțin rumenit din făină și puțin unt sau ulei, pe care îl stingem cu zeamă din tocană și îl punem peste carnea deja bine fiartă. Stoarcem și zeama de la jumătate de lămâie și lăsăm să clocotească la foc foarte mic, amestecând uneori, ca să nu se prindă. Ardem zahărul până la maroniu roșcat închis, îl stingem cu puțină apă, îl fierbem să se dizolve și turnăm lichidul peste tocană. Amestecăm, mai dăm un clocot și gustăm dacă e destul de acrișor, sărat și piperat. La final, după ce am dat tocana deoparte de pe foc, dar cât e fierbinte încă, amestecăm și puțină smântână în sos. Acoperim și lăsăm să se odihnească jumptate de oră la loc călduț. Este minunată cu pâine proaspătă sau cu garnitură de bulgur.