Un desert rapid, foarte interesant, crocant și surprinzător, în bună parte de inspirație marocană, dar cu ingrediente banale găsite în orice supermarket românesc... Durează relativ puțin prepararea, iar din farfurie preparatul dispare aproape instantaneu în gurile pofticioșilor!
Avem nevoie de:
Un plic praf de budincă (aromă la alegere), un ou, 300 ml lapte, 4 linguri zahăr tos, 2 linguri zahăr pudră vanilat, coajă de portocală, 2-3 linguri unt topit, un pachet foi subțiri de plăcintă, ulei de floarea soarelui pentru prăjit
Preparare:
Scoatem aluatul la dezghețat, fără să îl extragem din ambalaj, cu minim o oră înainte de preparare. Pregătim budinca folosind doar 300 ml lapte, zahărul tos și coaja de portocale. Acoperim budinca, chiar pe suprafața ei, cu folie alimentară, apoi o lăsăm să se răcorească aproape complet. Pregătim într-o tigaie ulei mai mult, cam de două degete, în care vom prăji ”țigările”. Când budinca s-a răcit cât suportă mâna, o transferăm într-un poș sau o pungă mai groasă, pe care o tăiem la un colț și o răsucim astfel încât să putem obține, prin presare, niște suluri de cremă cam de un deget de groase ( ca la ornarea unui tort). Desfacem pachetul de foi și tăiem pe lungime fâșii de 12-14 cm lățime. Din fiecare foaie subțirică obținem astfel 2-3 fâșii. Păstrăm aluatul acoperit, să nu se usuce. Punem la capătul unei fâșii de foaie subțire un sul de cremă cu poșul, întoarcem peste el marginile de aluat pe toată lungimea fâșiei, ungem cu puțin unt topit pe foaie, dar nu chiar până la capăt, apoi rulăm fâșia din capătul scurt ca pe o țigară. Se poate și fără unt, dar rulourile vor fi mai tari. La capăt ungem cu puțin ou ca să se lipească aluatul. Pare complicat, dar e același procedeu ca pentru clătite sau sarmale, doar că folosim o foaie lungă. Punem la încins tigaia cu ulei și când e foarte bine încins uleiul începem să prăjim rulourile de foi, pe care le așezăm cu capătul lipit cu ou dedesubt. Le rumenim cu grijă, întorcând pe toate părțile, și le scoatem pe hârtie absorbantă. Când s-au mai răcorit le clădim cu grijă pe platou și le pudrăm din belșug cu zahăr vanilat. Se pot servi și cu dulceață, dar nu veți apuca să aduceți borcanul înainte să dispară din farfurie ”țigările de foi”...