Este exact genul de preparat absolut delicios, dar care se prepară din... resturi. Pâine care a rămas neconsumată de 3-7 zile și s-a cam uscat, cozonacul care a fost lăsat deoparte în competiția cu tortul, pachetul de unt abia început și abandonat pentru că ne-au cuprins remușcările pentru silueta pierdută... Toate acestea pot fi reconsiderate ingrediente prețioase și pot deveni o budincă minunată, cu un minim de efort.
Avem nevoie de:
300 g pâine mai uscată sau cozonac, un pachet unt, 6-8 ouă, 2-3 căni lapte, 2-4 linguri zahăr (după gust), coajă de lămâie și esență de vanilie, opțional dulceață acrișoară de vișine sau vișine conservate, 2 linguri stafide, margarină și pesmet pentru tapetat forma.
Preparare:
Ungem tava de tort cu margarină și o tapetăm cu pesmet. Ungem bine bucățile de pâine ori cozonac cu unt și eventual cu dulceață și le clădim în formă, fără a le presa prea tare. Este important ca pâinea să nu fie proaspătă iar dulceața să fie acrișoară. Printre bucățile de pâine presărăm vișine și stafide. Batem bine ouăle întregi cu lapte călduț, zahăr și arome. Dacă vrem o budincă mai cremoasă, folosim 8 ouă și 3 căni lapte. Turnăm ușor laptele cu ou peste pâine, astfel încât să se îmbibe uniform. Coacem budinca 35-45 minute la foc mediu, în cuptorul încins înainte cu 10-15 minute. Budinca va crește, crema de ou se va închega și se va rumeni deasupra. Scoatem tava și cât e fierbinte presărăm niște zahăr vanilat. Lăsăm budinca să se răcească în tavă înainte de a o scoate din formă. Se poate servi și fierbinte, caz în care se va coace într-un vas care poate fi prezentat pe masă și se va porționa chiar la locul servirii. Poate fi însoțită de frișcă sau de cremă de vanilie, ba chiar și de înghețată sau sirop de fructe cu alcool. Se păstrează la rece, învelită cu folie alimentară, pentru a nu se usca. Este mai gustoasă după 12-24 ore și poate fi chiar încălzită în cuptorul cu microunde.